Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de La vil·la del Pont del Treball Digne entre els segles IV i VI. Un indicador del canvis socioeconòmics a Barcino entre el baix imperi i la tardoantiguitat daniel

Daniel Alcubierre, Jordi Ardiaca Rodríguez, Pere Lluís Artigues Conesa, Antoni Rigo Jovells

  • español

    La villa del Pont del Treball Digne es la más conocida del territorio del ager de Barcino. A pesar de no haberse localizado totalmente, los resultados de la excavación han permitido conocer en profundidad, tanto pars urbana como la pars fructuaria. Desde la segunda mitad del siglo I a.C. es un núcleo con una economía basada en la viticultura, actividad que perdura hasta inicios del siglo V. Este artículo se centra en dos fases concretas: las reformas efectuadas en la villa a finales del siglo IV, cuando experimenta importantes cambios debidos a su riqueza y al alto estatus de su dominus, y a la profunda transformación a partir de mediados del siglo V hasta el abandono al final del siglo VI. Estas dos fases se relacionan con lo que sucede al mismo tiempo en el núcleo de Barcino.

  • català

    La vil·la del Pont del Treball Digne és la vil·la millor coneguda del territori de l’ager de Barcino. Malgrat no haver-se localitzat en la seva totalitat, els resultats de l’excavació han permès conèixer amb profunditat tant la pars urbana com la pars fructuaria. Des de la segona meitat del segle I aC és un nucli amb una economia basada en la viticultura, activitat que perdura fins a inicis del segle V. Aquest article se centra en dues fases concretes: les reformes efectuades a la vil·la a finals del segle IV, quan experimenta uns importants canvis lligats a la seva riquesa i a l’alt estatus del seu dominus, i la profunda transformació a partir de mitjans segle V fins a l’abandonament a la fi del segle VI. Aquestes dues fases es relacionen amb el que passa al mateix moment al nucli de Barcino.

  • English

    The villa of El Pont del Treball Digne is the best known villa in the territory of the ager of Barcino. Although it has not been fully located, the outcomes of the excavation have provided in-depth knowledge of both the pars urbana and the pars fructuaria. From the second half of the 1st century BC, it was a site with an economy based on viticulture, an activity that remained until the early 5th century. This article focuses on two specific phases: the reforms made in the villa in the late 6th century, when it experienced major changes related to its richness and the high status of its dominus, and the profound transformation from the mid-5th century to its abandonment in the late 6th century. These two phases are related to what occurred at the same moment in Barcino.

  • français

    La villa du Pont del Treball Digne est la villa la plus connue du territoire de l’ager de Barcino. Même si elle n’a pas pu être située dans sa totalité, les résultats des fouilles ont permis de connaître plus précisément la pars urbana et la pars fructuaria. Depuis la seconde moitié du Ier siècle av. J.-C. c’est un ensemble dont l’économie est basée sur la viticulture, activité qui se poursuit jusqu’au début du Ve siècle. Cet article aborde deux phases précises : les réformes effectuées dans la villa à la fin du IVe siècle, lorsqu’elle subit d’importants changements liés à sa richesse et au statut élevé de son dominus, et la profonde transformation à partir du milieu du Ve siècle jusqu’à ce qu’elle soit abandonnée à la fin du VIe siècle. Ces deux phases sont liées à ce qui se passe au même moment dans le centre de Barcino.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus