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Resumen de Histological effects of chronic consumption of nutmeg on the lateral geniculate body of adult Wistar rats

J.O. Adjene, P.S. Igbigbi

  • español

    Hemos estudiado cuidadosamente los efectos del consumo crónico de nuez moscada, comúnmente utilizada para condimentar platos diversos o añadir a tés y bebidas sin alcohol mezclada con leche y alcohol, sobre el cuerpo geniculado lateral de ratas Wistar adultas.

    Un lote de ratas de ambos sexos, con un peso promedio de 200g fueron asignados al azar en grupos de tratamiento y control. Las ratas del grupo de tratamiento (n = 8) recibieron 2g de nuez moscada bien mezclada con los alimentos, durante treinta y dos días. El grupo control (n = 8) recibió la misma cantidad de alimentos al día sin nuez moscada añadida durante los mismos treinta y dos días. El pienso molido se obtuvo de Edo Feeds and Flour Mill Limited, Ewu, Edo State, Nigeria y a las ratas se les dio agua abundante. Los animales se sacrificaron el día treinta y tres del experimento. El cuerpo geniculado lateral se disecó con cuidado y fué rápidamente fijado en formol salino al 10% para estudio histológico.

    Los resultados indican que las ratas en el grupo tratado, mostraron algunos cambios celulares degenerativos como dispersión celular, picnósis nuclear con algunos cambios microquísticos, edema y vacuolizaciones en el estroma del cuerpo geniculado lateral de los animales tratados, en comparación con el grupo control.

    El consumo crónico de nuez moscada por tanto, puede tener un efecto adverso sobre la sensibilidad visual al afectar la microanatomía del cuerpo geniculado lateral de ratas Wistar adultas. Se recomiendan estudios adicionales encaminados a corroborar estas observaciones.

  • English

    The effects of chronic consumption of nutmeg commonly used as a spice in various dishes, as components of teas and soft drinks or mixed in milk and alcohol on the lateral geniculate body of adult wistar rats was studied.

    The rats of both sexes, with average weight of 200g were randomly assigned into treatment and control groups. The rats in the treatment group (n=8) received 2g of nutmeg thoroughly mixed with the feeds on a daily basis for thirty-two days. The control group (n=8) received equal amount of feeds daily without nutmeg added for thirty-two days. The growers mash feeds was obtained from Edo Feeds and Flour Mill Limited, Ewu, Edo State, Nigeria and the rats were given water liberally. The rats were sacrificed on the thirty-three day of the experiment. The lateral geniculate body was carefully dissected out and quickly fixed in 10% formal saline for histological study.

    The findings indicate that rats in the treated group showed some cellular degenerative changes like sparse cellular population, pyknotic nuclei with some microcystic changes, edema and vacuolations in the stroma of the treated lateral geniculate body as compared to that of the control group.

    Chronic consumption of nutmeg may therefore have an adverse effect on the visual sensibilities by affecting the microanatomy of the lateral geniculate body of adult wistar rats. It is recommended for further studies aimed at corroborating these observations.


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