Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Assetjament entre iguals en l’àmbit esportiu: prevenció, detecció i intervenció comunitària

Marta Escoda Trobat

  • español

    El acoso entre iguales (o bullying) hace referencia a conductas agresivas que se dan de forma reiterada entre niños y jóvenes y que producen graves consecuencias a todos los integrantes, especialmente a quienes son víctimas. Este fenómeno ha sido muy analizado en el ámbito escolar.

    Sin embargo, el acoso entre iguales, no solo se produce en el ámbito escolar, ya que las actividades extraescolares, deportivas, culturales o de ocio y tiempo libre no están libres de estas agresiones. A pesar de las grandes virtudes que se atribuyen a las actividades deportivas grupales por los valores que fomentan, como el esfuerzo, el trabajo en equipo, la solidaridad, la empatía, la diversión…, estos valores a menudo pierden fuerza en ámbitos como el fútbol porque también se manifiestan actitudes y estereotipos que fomentan entornos en los que se cultiva la violencia en la peor de sus formas.

    La necesidad de hacer una sociedad que no permita que los niños crezcan en entornos violentos ha sido el detonante de que algunos clubes deportivos se hayan puesto a trabajar para prevenir estas conductas agresivas. Así, en el presente artículo se exponen las primeras iniciativas de que disponemos en las Illes Balears y en España sobre buenas prácticas para prevenir el maltrato infantil, en general, y el acoso entre iguales en el ámbito deportivo, en particular, a partir de la implicación de los propios jóvenes y de la comunidad.

  • català

    L’assetjament entre iguals (o bullying) fa referència a conductes agressives que s’esdevenen de forma reiterada entre infants i joves i que produeixen greus conseqüències a tots els integrants, especialment als qui en són les víctimes. Aquest fenomen ha estat molt analitzat i tractat en l’àmbit escolar.

    Malgrat tot, l’assetjament entre iguals no tan sols es produeix en l’àmbit escolar, atès que les activitats extraescolars, esportives, culturals o d’oci i temps lliure no estan lliures d’aquestes agressions. Tot i les grans virtuts que s’atribueixen a les activitats esportives formatives de grup pels valors que fomenten, com l’esforç, la feina en equip, la solidaritat, l’empatia, la diversió…, aquests valors sovint perden força en alguns àmbits, com, per exemple, el futbol, perquè també s’hi manifesten actituds i estereotips que fomenten entorns en què es cultiva la violència en la pitjor de les seves formes.

    La necessitat de fer una societat que no permeti que els infants creixin en entorns violents ha estat el detonant del fet que alguns clubs esportius s’hagin posat a treballar per prevenir aquestes conductes agressives i situacions de maltractament. Així, en aquest article s’exposen les primeres iniciatives de què disposam a les Illes Balears i l’Estat espanyol sobre bones pràctiques per prevenir el maltractament infantil, en general, i l’assetjament entre iguals en l’àmbit esportiu, en particular, a partir de la implicació dels joves mateixos i de la comunitat.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus