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Correlation between salivary biomarkers and plaque-induced gingivitis exacerbated by pregnancy

  • Autores: Othoniel Hugo Aragon-Martinez, Karen Loredo Escobar, Juan Antonio Cepeda-Bravo, Flavio Martínez Morales, Maria Gonzalez Rivera, Saray Aranda Romo
  • Localización: Journal of Oral Research, ISSN-e 0719-2479, ISSN 0719-2460, Vol. 11, Nº. 3, 2022
  • Idioma: inglés
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  • Resumen
    • español

      Objetivo: Evaluar la correlación entre los biomarcadores salivales (la capacidad antioxidante salival, el nivel salival de polifenoles y otros antioxidantes) con la gingivitis inducida por placa exacerbada por el embarazo en mujeres embarazadas y no embarazadas. Material y Métodos: Para este estudio observacional, se realizaron registros médicos, exámenes dentales y análisis de muestras de saliva en mujeres embarazadas y no embarazadas. Se consideró significativo un valor de p<0,05. Resultados: Las gestantes (n=17) presentaron menor capacidad antioxidante (p=0,0041), mayores niveles de polifenoles, índice gingival, sangrado al sondaje y los sujetos que consumían productos enriquecidos con minerales (p<0,0001 a p<0,0466) , y no hubo diferencias en los niveles de sustancias reactivas al ácido fosfotúngstico, proteínas, hábitos de higiene bucal, índice de placa y profundidad de sondaje (p=0,0683 a 0,8358), en comparación con las mujeres no embarazadas (n=19). Además, se observó una correlación positiva entre el índice gingival y el contenido de polifenoles salivales (r = 0,4087, p = 0,0202). Conclusión: Los polifenoles salivales se correlacionan con la gingivitis inducida por placa y exacerbada por el embarazo, lo que sugiere una deficiencia de protección antioxidante salival.

    • English

      Objetive: To evaluate the correlation between salivary biomarkers (the salivary antioxidant ability, salivary level of polyphenols, and other antioxidants) with plaque-induced gingivitis exacerbated by pregnancy in pregnant and nonpregnant women. Material and Methods: For this observational study, medical records, dental examinations, and analyses of saliva samples were carried out in pregnant and nonpregnant women. A p-value of <0.05 was considered significant. Results: The pregnant women (n =17) exhibited a lower antioxidant capacity (p-value=0.0041), higher levels of polyphenols, gingival index, bleeding on probing, and subjects consuming mineral-enriched products (p-value from <0.0001 to 0.0466), and unchanged levels of phosphotungstic acid reactive substances, proteins, oral hygienic habits, plaque index and probing depth (p-value from 0.0683 to 0.8358), in comparison with the nonpregnant women (n=9). Also, a positive correlation between the gingival index and salivary polyphenol content was observed (r-value = 0.4087, p-value = 0.0202). Conclusion: The salivary polyphenols correlate with plaque-induced gingivitis exacerbated by pregnancy, suggesting a deficiency of salivary antioxidant protection.


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