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Resumen de COVID-19 and essential workers: Healthcare delays among organic farmers

Francisco Soto Mas, L. Nervi, D.V. Rosero, R. Sebastian, S. Guldan, V. Casanova

  • español

    Introducción y objetivo La COVID-19 ha agravado las limitaciones tradicionales de los sistemas de salud a nivel global. Entender el impacto de la pandemia es fundamental para prepararse ante futuras emergencias y prevenir sus posibles efectos colaterales. Aunque la COVID-19 ha mostrado que la agricultura es esencial en la producción y disponibilidad de alimentos, hay muy poca literatura sobre el impacto de la pandemia en trabajadores del campo. El objetivo de este estudio fue explorar el efecto de la COVID-19 en agricultores orgánicos certificados.

    Métodos Estudio observacional de corte transversal de las respuestas obtenidas mediante cuestionario en papel y electrónico. La población de estudio consistió en productores orgánicos certificados de Estados Unidos registrados en el Organic Integrity Database.

    Resultados Agricultores de 40 estados participaron en el estudio, con respuesta estimada al 11%. Los análisis se realizaron en un total de 344 registros. La mayoría de los participantes fueron blancos no hispanos con cuatro años o más de educación universitaria, más del 90% tenían seguro de salud. Más de un tercio (36,5%) declararon retrasos en servicios asistenciales, las mujeres con casi el doble de probabilidades de reportar retrasos comparadas con los hombres (AOR 1,95, IC 95%: 1,10-3,44).

    Conclusión El estudio proporciona datos sobre retrasos en asistencia sanitaria no relacionados con la COVID-19 entre productores de alimentos orgánicos y allegados, e identifica diferencias de género. Este estudio, el primero en proporcionar datos sobre agricultores orgánicos, puede servir de base a futuros estudios e informar las intervenciones, investigaciones y políticas de preparación ante emergencias, protección de trabajadores esenciales, asistencia sanitaria y calidad de servicios.

  • English

    Introduction and objective While the overall impact of COVID-19 is still being assessed, there is strong evidence that the pandemic has greatly aggravated traditional flaws of healthcare systems around the globe. Understanding the healthcare impact of the COVID-19 pandemic is essential for emergency preparedness and the prevention of collateral damage. The food and agriculture sector is an essential service and critical to food availability and access. However, literature on the healthcare impact of COVID-19 in farmers is scarce. This study aimed to explore healthcare delays caused by the COVID-19 pandemic in certified organic producers.

    Methods An observational Cross-sectional study based on answers of an electronic self-reported survey. Participants included were United States certified organic producers listed in the Organic Integrity Database.

    Results Respondents represented 40 states; response rate was estimated at 11%. Analyses were conducted on 344 records. A high majority were non-Hispanic Whites with a four-year college education or more. More than 90% had health insurance. More than one-third (36.5%) of respondents reported healthcare delays. Female producers were nearly twice as likely to report non-COVID-19 related healthcare delays as their male counterparts (OR 1.95, 95% CI: 1.10–3.44).

    Conclusion This study provides national data on healthcare delays among organic producers and their households and identifies sex differences in non-COVID-19 related healthcare delays. This study is the first to collect data on organic producers and can serve as a baseline for future studies; it may inform practice, research and policy on emergency preparedness, protection of essential workers, and healthcare services and quality.


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