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Resumen de Are levels of adipokines and micronutrients different in male adult smokers and non-smokers? A case–control study

Safieh Firouzi, Mahsa Malekahmadi, Mahmoud Djalali, Mohammad H. Javanbakht, Nilufar Shokuhi, Mehdi Yaseri, Mina Abdolahi, Meysam Zarezadeh, Jamshid Gholizadeh Navashenaq, Niyaz Mohammadzadeh Honarvar, Naseh Pahlavani

  • español

    Introducción El tabaquismo es un problema público común que aumenta el estrés oxidativo y disminuye los niveles de algunos micronutrientes y finalmente afecta los niveles de adipocinas. El objetivo de este estudio fue comparar los niveles séricos de omentina (intelectina-1), quemerina, TNF-α y algunas ingestas de micronutrientes en hombres fumadores y no fumadores.

    Metodología En este estudio se incluyeron 40 hombres fumadores y 40 hombres no fumadores con una edad media de 38,6 ±14,1 años. Se midieron los niveles séricos de omentina, quemerina y TNF-α. Para calcular la ingesta diaria de energía, carbohidratos, proteínas, grasas y algunos de los micronutrientes se utilizó el cuestionario recordatorio de 24 horas y frecuencia alimentaria semicuantitativa (FFQ).

    Resultados Los niveles de omentina, quemerina y TNF-α en los hombres fumadores fueron más bajos que en los no fumadores, sin embargo, estas diferencias no fueron estadísticamente significativas. Aunque después del ajuste por la ingesta de grasas totales y saturadas y la edad, omentin (β=138.4, P=0.027) y TNF-α (β=144.5, P=0.015) revelaron diferencias significativas.

    Conclusión Los niveles séricos de omentina, quemerina, TNF-α y algunas ingestas de micronutrientes no fueron significativamente diferentes entre fumadores y no fumadores. Se necesitan más estudios de población para aclarar este tema.

  • English

    Objective Smoking is a common public problem leading to increases in oxidative stress and decreases in the levels of some micronutrients, finally affecting adipokine levels. The aim of this study was to compare the serum levels of omentin (intelectin-1), chemerin, TNF-α, and some micronutrient intakes in male smokers and non-smokers.

    Methods 40 male smokers and 40 male non-smokers with a mean age of 38.6±14.1 years were included in this study. Serum levels of omentin, chemerin, and TNF-α were measured. To calculate the daily intake of energy, carbohydrate, protein, fat, and some of the micronutrients, the 24-h recall and semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ) was used.

    Results Omentin, chemerin, and TNF-α levels in male smokers were lower than non-smokers, but these differences were not statistically significant. However, after adjustment for total and saturated fat intakes and age, omentin (β=138.4, p=0.027) and TNF-α (β=144.5, p=0.015) revealed significant differences.

    Conclusion The serum levels of omentin, chemerin, TNF-α, and some micronutrient intakes were not significantly different between smokers and non-smokers. Further population studies are needed to clarify this subject.


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