Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Actituds que frenen l’aprenentatge del català entre els alumnes d’origen immigrant i una proposta d’aula

  • Autores: Ester Pínter Pla, Ángel Raluy Alonso
  • Localización: Temps d’Educació, ISSN 0214-7351, Nº 62, 2022, págs. 175-202
  • Idioma: catalán
  • Títulos paralelos:
    • Attitudes among students of immigrant origin that hinder learning Catalan: a classroom proposal
    • Les comportements qui freinent l’apprentissage du catalan parmi les élèves issus de l’immigration et une proposition de classe
    • Actitudes que frenan el aprendizaje del catalán entre los alumnos de origen inmigrante y una propuesta de aula
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      El presente trabajo tiene como objetivos descubrir qué usos y actitudes tienen hacia la lengua catalana, la española y la inglesa los alumnos de primero y segundo de Bachillerato de un insti-tuto del distrito de Nou Barris de Barcelona, donde más del 80% tiene el castellano como pri-mera lengua y la gran mayoría es de origen latinoamericano. Sin embargo, se persigue indagar como estas actitudes, circunstancias y una experiencia de aula innovadora llevada a cabo con parte del alumnado encuestado pueden influir en su aprendizaje y uso de la lengua propia de Cataluña y a largo plazo en su éxito educativo e integración social. Se ha recurrido a una meto-dología cuantitativa a través de dos cuestionarios. Del estudio destaca la creciente actitud neutra, o indiferente, por lo que se hace necesario tomar medidas estructurales que acaben con la segregación escolar así como llevar a cabo propuestas innovadoras de aprendizaje a pie de aula.

    • català

      El present treball té com a objectius descobrir quins usos i actituds tenen vers la llengua catala-na, l’espanyola i l’anglesa els alumnes de primer i segon de Batxillerat d’un institut del districte de Nou Barris de Barcelona, el Barcelona Congrés, on més del 80% té el castellà com a primera llengua i la gran majoria és d’origen llatinoamericà. Tanmateix, es persegueix indagar com aquestes actituds, circumstàncies i una experiència d’aula innovadora duta a terme amb part de l’alumnat enquestat poden influir en el seu aprenentatge i ús de la llengua pròpia de Catalunya i a llarg termini en el seu èxit educatiu i integració social. S’ha recorregut a una metodologia quantitativa a través de dos qüestionaris. El primer d’ells inspirat en part en l’utilitzat per Hu-guet (2007), el qual, a la vegada, estava basat en un qüestionari sociolingüístic i d'actituds elabo-rat pel Servei d'Ensenyament de Català (SEDEC) i un segon qüestionari, dirigit només al grup d’alumnes de Literatura Catalana de modalitat amb qui es va dur a terme l’experiència d’aula. De l’estudi destaca la creixent actitud neutra, o indiferent, que aquesta nova generació d’origen immigrant, sobretot llatinoamericana, mostra majoritàriament cap a la llengua catalana. Valora més positivament i troba més útil l’anglès que no pas la llengua pròpia del país on viuen i on gran part ha nascut. El baix nivell de català posa en perill l’èxit educatiu i la integració social d’aquest alumnat, per la qual cosa es fa necessari prendre mesures estructurals que acabin amb la segregació escolar així com dur a terme propostes innovadores d’aprenentatge a peu d’aula.

    • français

      Ce travail a pour objectif de découvrir les usages et les comportements que les élèves de 1ère et de terminale d’un lycée du quartier de Nou Barris à Barcelone, adoptent à l’égard du catalan, de l’espagnol et de l’anglais, sachant que dans cet établissement, le Barcelona Congrés, plus de 80 % de ces élèves ont comme première langue l’espagnol et que la grande majorité d’entre eux est d’origine latinoaméricaine. Cependant, cette étude cherche à déterminer comment ces comportements, ces circonstances, ainsi qu’une expérience innovante mise en place en classe avec une partie des élèves interrogés peuvent influer sur leur apprentissage et l’usage du catalan, la langue propre à la Catalogne, et à long terme, sur leur réussite scolaire et leur intégration sociale. Une méthodologie quantitative y a été adoptée, à travers deux questionnaires. Il ressort de l’étude l’attitude neutre croissante, ou indifférente, d’où la nécessité de prendre des mesures structurelles qui en finissent avec la ségrégation scolaire, et de mettre en place des propositions innovantes d’apprentissage dans les classes.

    • English

      This study examines the linguistic habits of a number of secondary school students and their attitudes to the Catalan, Spanish and English languages. The sample comprises secondary school students in their first and second year who go to a school in Barcelona where more than 80% of the students have Spanish as their first language and who come from South and Central Ameri-ca. The study aims to determine to what extent an innovative class experience has a positive impact on the students’ attitudes and whether, in the long run, it could promote their social integration in Catalonia. Two questionnaires were used. The study shows that this new genera-tion of immigrants have negative or neutral attitudes towards Catalan. It is therefore necessary to adopt measures that put an end to segregation through the development of innovative classroom ideas.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno