Se estudia el efecto de dos ofertas de pasto sobre la producción de dos rebaños devacas (n= 72), evaluando la carga ganadera a través de dos disponibilidades diarias de hierba,alta (A) 30 o baja (B) 23 kg MS vaca-1 día-1. Se determina la evolución de la produccióny calidad del pasto de primavera (A, 4 vs. B, 5 rotaciones) y de la leche producida, similaren ambos tratamientos (A, 25,3 vs. B, 24,9 kg vaca-1 día-1), así como las ingestionesde pasto (A, 14,9 vs. B, 13,6 kg MS vaca-1 día-1). El aumento de carga (A, 4,0 vs. B, 5,2vacas/ha), produjo una menor oferta (A, 3 116 vs. B, 2 288 kg MS/ha) pero mejoró la calidaddel pasto. La alta carga presentó rotaciones más cortas con menores alturas (p<0,05)pre- (A, 19,5 vs. B, 16,3 cm) y post-pastoreo (A, 7,4 vs. B, 6,6 cm), y con descenso delcontenido en MS (A, 18,0 vs. B, 16,8 %) y de las fibras, al mismo tiempo que aumentó(p<0,05) la proteína bruta (A, 138 vs. B, 153 g/kg), los carbohidratos y la digestibilidad dela MS. La carga alta también provocó un aumento (p<0,001) del contenido en proteína (A,29,9 vs. B, 30,7 g/kg) y grasa de la leche.
We studied the effect of two levels of herbage mass on livestock performance of two dairy herds(n = 72), two stocking rates were examined through the application of two levels of daily herbage allowance,(H) high 30 or (L) low 23 kg DM cow-1 day-1. We determined the evolution on pasture productionand quality during the spring grazing season (H, 4 vs. L, 5 rotations), and milk yield, similar inboth treatments (H, 25.3 vs. L, 24.9 kg cow-1 day-1), as well as pasture intake (H, 14.9 vs. L, 13.6kg DM cow-1 day-1). Increasing the stocking rate (H, 4.0 vs. L, 5.2 cows/ha), with lower herbage mass(H, 3,116 vs. 2,288 kg DM/ha), improved the quality of the pasture on offer. The high stocking ratereduced the length of rotation, the sward height (p<0,05) pre- (H, 19.5 vs. , 16.3 cm) and post-grazing(H, 7.4 vs. L, 6.6 cm), and showed lower DM content (H, 18.0 vs. L, 16.8 %) and fibers, and atthe same time increased (p<0.05) the crude protein content (H, 138 vs. L, 153 g/kg), the carbohydratesand the digestibility of the DM. Applying the high stocking rate also resulted in higher (p<0,001)milk protein content (H, 29.9 vs. L, 30.7 g/kg) and fat content.
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