Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Les mines del Plan de Tor, Naut Aran, Aran, Lleida, Catalunya, Espanya: estudi de l’arsenopirita de la mina "Adelina"

José Luis Garrido Rufaste

  • En aquest article es detalla la història, geologia i mineralogia de les mines del Plan de Tor, ubicades en la vall del riu Unhòla, municipi de Naut Aran, Aran, Lleida, Catalunya.

    Aquestes mines es coneixen des del 1865 i van ser explotades principalment per empreses franceses. Els millors anys de producció minera van ser del 1904 al 1909. Les mines més importants van ser les anomenades "Adelina" i "Amalia", per a zinc (esfalerita). De 1910 a 1914 va disminuir molt l'activitat i van ser tancades finalment el 1917.

    El jaciment del Plan de Tor forma part d’un conjunt de mineralitzacions del Pirineu axial encaixades en roques ordovicianes (Paleozoic inferior) pròpies de la formació Ansovell:

    lutites i gresos, amb possibles intercalacions de pissarres i calcàries. L'origen del jaciment està lligat a processos sedimentaris i les mineralitzacions són essencialment estratiformes.

    L’esfalerita és el mineral més important, per ser l’objectiu de l’explotació minera, i també abunda la pirrotita, però, des del punt de vista del col·leccionista de minerals, pot afirmar-se que l’arsenopirita és l’espècie més interessant.

    L’arsenopirita de la mina "Adelina" sol presentar-se com a cristalls prismàtics aplanats i com a macles, de fins aprox.

    1,5 cm de llarg. La reflectància se situa en un 50-52,5% (longituds d'ona de 400 a 700 nm). La composició química obtinguda respon quasi exactament a la fórmula teòrica FeAsS, i no conté Co, a diferència de la de d’altres jaciments de la zona. Finalment, tenim els següents paràmetres cristal·logràfics: a=5,740 Å, b=5,662 Å, c=5,754 Å, β=111,34°, V=174,18 Å3; Z=4 i grup espacial P21/c


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus