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Asociaciones entre los niveles de vitamina D y los marcadores de glucosa en mujeres embarazadas y sus bebés en Puerto Rico

    1. [1] Florida International University

      Florida International University

      Estados Unidos

    2. [2] Lund University

      Lund University

      Suecia

    3. [3] enter for Clinical Research and Health Promotion. Medical Sciences Campus. University of Puerto Rico. San Juan, Puerto Rico
    4. [4] Center for Community Outreach for Health Across the Lifespan, Dental and Craniofacial Genomics Core. Medical Sciences Campus. University of Puerto Rico. San Juan, Puerto Rico
    5. [5] 4Center for Clinical Epidemiology and Population Health. Marshfield Clinic Research Foundation. Marshfield Clinic Health System. Marshfield, Wisconsin. USA
  • Localización: Nutrición hospitalaria: Organo oficial de la Sociedad española de nutrición parenteral y enteral, ISSN-e 1699-5198, ISSN 0212-1611, Vol. 38, Nº. 6, 2021, págs. 1224-1231
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Associations between vitamin D levels and glucose metabolism markers among pregnant women and their infants in Puerto Rico
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Objetivos: un bajo nivel de vitamina D durante el embarazo es común y puede tener consecuencias adversas en la salud. Este estudio evaluó el nivel de vitamina D en mujeres embarazadas y sus bebés, así como su asociación con los marcadores de glucosa.

      Métodos: los niveles séricos de 25(OH)D, glucosa e insulina se midieron longitudinalmente en mujeres embarazadas hispanoamericanas con sobrepeso/obesidad (n = 31) y en sus bebés, desde el nacimiento hasta los 4 meses de edad, en Puerto Rico.

      Resultados: los niveles maternos de insulina y HOMA-IR eran mayores en las mujeres con niveles de vitamina D por debajo de lo considerado adecuado, comparado con aquellas con niveles adecuados durante todo el embarazo (p < 0,05). Al final del embarazo, a medida que los niveles de vitamina D aumentaron, por cada unidad (ng/mL) de aumento, la insulina disminuyo en 0,44 unidades y el HOMA-IR en 0,09 unidades. El nivel de vitamina D al final del embarazo se correlacionó con los niveles del bebé al nacer (r = 0,89; p < 0,01) y a los 4 meses (r = 0,9; p = 0,04), y con los niveles de glucosa (r = 0,79; p = 0,03) e insulina (r = 0,83; p = 0,04) a los 4 meses.

      Conclusión: el nivel materno de vitamina D se asoció con los marcadores maternos e infantiles de glucosa en esta muestra

    • English

      Objectives: low vitamin D during pregnancy is common and could adversely affect health outcomes. This study evaluated vitamin D status during pregnancy and early in life, and its association with glucose metabolism.

      Methods: maternal serum 25(OH)D, glucose, and insulin levels were measured longitudinally during pregnancy in Hispanic women with overweight/ obesity (n = 31) and their infants at birth and 4 months.

      Results: insulin and HOMA-IR levels were higher among women with vitamin D below adequate levels compared to those with adequate levels in pregnancy (p < 0.05). Late in pregnancy, as vitamin D increased by one unit (ng/mL), insulin decreased by 0.44 units and HOMA-IR by 0.09 units.

      Maternal vitamin D late in pregnancy was correlated with infant vitamin D levels at birth (r = 0.89; p < 0.01) and 4 months (r = 0.9; p = 0.04), and with glucose (r = 0.79; p = 0.03) and insulin (r = 0.83; p = 0.04) at 4 months.

      Conclusion: maternal vitamin D status was associated with maternal and infant glucose metabolism in this sample.


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