Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Aportacions de la cromatografia al coneixement dels lípids: olis i greixos

    1. [1] Universitat Ramon Llull

      Universitat Ramon Llull

      Barcelona, España

    2. [2] Universitat Centreamericana José Simeón Cañas (UCA) (El Salvador)
  • Localización: Revista de la Societat Catalana de Química, ISSN-e 2013-9853, ISSN 1576-8961, Nº. 17, 2018, págs. 17-31
  • Idioma: catalán
  • Títulos paralelos:
    • Contributions of chromatography to the knowledge of lipids: oils and fats
  • Enlaces
  • Resumen
    • català

      La cromatografia, concretament la de gasos (GC, de l’anglès gas chromatography), ha fet possible caracteritzar els materials lipídics a nivell molecular i ha permès posar a punt mètodes ràpids i de gran reproductibilitat. En aquest treball, amb un enfocament històric, es descriuen alguns dels resultats de l’aplicació d’aquesta tecnologia analítica, que ha fet possible distingir clarament les diferents identitats i qualitats dels diversos tipus d’olis, greixos i materials lipídics. Per altra part, també s’explica com, gràcies a la GC, s’han resolt alguns greus incidents amb aquests importants productes alimentaris, deguts a contaminacions i a fraus. També es fa esment al tema de gran actualitat dels isòmers trans de l’àcid oleic i a les dificultats que implica la seva identificació analítica. S’aporten alguns resultats de correlació entre retenció cromatogràfica i estructura molecular, que contribueixen a la identificació d’alguns isòmers de configuració de l’àcid oleic trans.Paraules clau: Cromatografia de gasos, lípids, àcids trans, QSRR.

    • English

      Gas chromatography (GC) has made it possible to characterize lipid materials at molecular level and it has also allowed the development of rapid and high-reproducibility analytical methods. With a historical focus, this paper describes some of the results obtained with this analytical technique relating to the characterization of various types of oils, fats and lipid materials. Likewise, this paper explains how this technique has allowed to solve some serious incidents stemming from contamination and fraud. It also deals with a subject of great interest at the present time: the trans isomers of oleic acid and the difficulty of their identification by analysis. Also presented in this paper are the results obtained in the identification of trans-oleic acid configuration isomers thanks to the application of the methodology of correlation between chromatographic retention time and the molecular structure of compounds (QSRR methodology).Keywords: Gas chromatography, lipids, trans fatty acids, QSRR.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno