Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de La Química de l'art

Nativitat Salvadó i Cabré, Salvador Butí, Trinitat Pradell Cara

  • català

    Els materials que formen part d'una obra d'art, per les seves característiques de disponibilitat, disposició i concentració requereixen per a la seva anàlisi unes metodologies de mostreig i de preparació adaptades, així com la utilització de tècniques microanalítiques.

    Dels resultats es pot obtenir informació molt diversa i útil per al millor coneixement i conservació de les obres. Es mostren alguns exemples on les eines químiques aplicades al coneixement de l'art permeten conèixer les tecnologies de producció i origen dels materials, relacionar-los amb manuscrits i receptes antigues, interpretar fenòmens d'alteració, estudiar la reactivitat i els productes de reacció així com determinar cronologies.

  • English

    Els materials que formen part d’una obra d’art, per les seves característiques de disponibilitat, disposició i concentració requereixen per a la seva anàlisi unes metodologies de mostreig i de preparació adaptades, així com la utilització de tècniques microanalítiques.

    Dels resultats es pot obtenir informació molt diversa i útil per al millor coneixement i conservació de les obres. Es mostren alguns exemples on les eines químiques aplicades al coneixement de l’art permeten conèixer les tecnologies de producció i origen dels materials, relacionar-los amb manuscrits i receptes antigues, interpretar fenòmens d’alteració, estudiar la reactivitat i els productes de reacció així com determinar cronologies.

    The chemical analysis of materials in works of art requires special techniques both in the sampling process as well in the preparation of probes. In this field, the use of microanalytical techniques is essential.

    Interestingly, a great wealth of information can be obtained from chemical analysis, that provides a better knowledge of the artwork as well as on the conservation techniques. In this article we review some examples where the application of chemical characterization techniques applied to works of art have been important in obtaining a precise knowledge on the production techniques of the materials as well as on their origin, relating them to manuscripts describing old recipes.

    These techniques allow us also to interpret the phenomena that change a work of art along the time, to study the chemical reactivity of the materials and their reaction products, a knowledge that can be used to establish a chronology of the artwork.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus