Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Estudi dels inputs per via atmosfèrica d’elements traça als ecosistemes de les muntanyes de Prades: anàlisi de briòfits, líquens i sòl

Ander Achotegui Castells, Jordi Sardans Galobart, Àngela Ribas, Josep Peñuelas

  • español

    Se han empleado los bioindicadores Hypnum cupressiforme y Xanthoria parietina en las montañas de Prades para determinar la deposición atmosférica de elementos traza y sus posibles orígenes de emisión. Se han estudiado los elementos Al, As, Cd, Co, Cu, Cr, Ni, Pb, Sb, Ti, V y Zn en 16 localidades de muestreo repartidas por el área del futuro parque natural. También se determinó el contenido de elementos traza en el suelo para calcular los FE (factores de enriquecimiento), útiles para distinguir los inputs de elementos traza del suelo de los del aire. Finalmente, se evaluó la riqueza liquénica en cada localidad de muestreo. Coincidiendo con las principales emisiones de los focos potenciales previamente determinados, tanto el Cr como el Ni mostraron valores notablemente altos. Los elementos Cr, Ni, Cu, Zn y Cd presentaron valores superiores a 3 en los FE de ambos bioindicadores, lo que indica inputs destacables de procedencia aérea. La distancia (km) entre las localidades de muestreo y los focos de polución potenciales estaba relacionada con los valores obtenidos de Cu, Sb y Zn en el musgo y de Cr, Ni y Sb en el liquen. La riqueza liquénica tendía a aumentar con la distancia respecto de los focos. El estudio también refleja que los focos de polución alrededor de las montañas de Prades tienen una influencia remarcable en la presencia de elementos traza y en la comunidad liquénica de esta área natural.

  • català

    S’han emprat els bioindicadors Hypnum cupressiforme i Xanthoria parietina a les muntanyes de Prades per determinar la deposició atmosfèrica d’elements traça i els seus possibles orígens d’emissió. S’han estudiat els elements Al, As, Cd, Co, Cu, Cr, Ni, Pb, Sb, Ti, V i Zn en 16 localitats de mostreig repartides per l’àrea del futur parc natural. També es va determinar el contingut d’elements traça en el sòl per calcular els FE (factors d’enriquiment), útils per distingir els inputs d’elements traça del sòl dels de l’aire. Finalment, es va avaluar la riquesa liquènica en cada localitat de mostreig. Coincidint amb les principals emissions dels focus potencials prèviament determinats, tant el Cr com el Ni van mostrar valors notablement alts. Els elements Cr, Ni, Cu, Zn i Cd van presentar valors superiors a 3 en els FE d’ambdós bioindicadors, fet que indica inputs destacables de procedència aèria. La distància (km) entre les localitats de mostreig i els focus de pol·lució potencials estava relacionada amb els valors obtinguts de Cu, Sb i Zn en la molsa i de Cr, Ni i Sb en el liquen. La riquesa liquènica tendia a augmentar amb la distància respecte dels focus. L’estudi també reflecteix que els focus de pol·lució al voltant de les muntanyes de Prades tenen una influència remarcable en la presència d’elements traça i en la comunitat liquènica d’aquesta àrea natural.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus