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Resumen de Larva de Rhynchophorus palmarum L., Coleoptera: Curculionidae: efecto de la dieta en la síntesis de ácidos grasos esenciales

Julio Cesar Maceda Santivañez, Larry Oscar Chañi Pauca

  • español

    Los insectos son fuente importante de proteínas, vitaminas, aminoácidos, minerales y lípidos. Enese contexto el presente estudio,evaluóel perfil de ácidos grasos esenciales del aceite de larva deRhynchophoruspalmarum(Coleoptera:Curculionidae)sometida a tres dietas de tejidos vegetales:Mauritiaflexuosa(Arecaceae), Oenocarpusbataua(Arecaceae)y Jacaratia digitata(Caricaceae).Fueroncapturados cinco individuos adultos, 2 machos y 3 hembraspara sureproducción en cautiverio.Las larvas eclosionadas sesometieron a las tres dietas por45 días.Después de este periodose efectuó la extracción y se determinó elperfil deácidos grasosdel aceite.Siendoel ácido graso monoinsaturado oleico(18:1)y el ácido graso saturado palmítico(16:0),losqueseencuentran en mayor abundanciapara las tres dietas. Respectoalos ácidos grasos esenciales,fuerondetectadoslosácidosgrasoslinoleico(18:2)y alpha linolénico(18:3)enconcentracionesde1,96±0,028y1,14±0,007%,parala dieta deMauritia flexuosa,0,67±0,007y0,43±0,035%,paraladietadeOenocarpusbataua,y0,76±0,000y0,29±0,007%,paraladietadeJacaratia digitata,respectivamente.Losresultados muestran que las dietas influyen en el tipo de ácido graso metabolizado y su concentración.Lalarva es fuente de ácidos grasos monoinsaturados como el oleico (omega 9) y el palmitoleico(omega 7), y de los ácidos grasos esenciales linoleicoy alpha linolénico precursores de los ácidos grasos de la familia omega 6 y omega 3.

  • English

    Insects are an important source of proteins, vitamins, amino acids, minerals, and lipids. In this context, the present study evaluated the essential fatty acid profileof the larval oilof Rhynchophorus palmarum(Coleoptera: Curculionidae) subjected to three plant tissue diets: Mauritia flexuosa(Arecaceae), Oenocarpus bataua(Arecaceae),and Jacaratia digitata(Caricaceae). Five adult individuals, 2 males,and 3 femaleswere captured for their reproduction in captivity. The hatched larvae were subjected to the three diets for 45 days. After this period, extraction was carried out and the fatty acid profile of the oil was determined. Being oleic monounsaturated fatty acid (18:1) and palmitic saturated fatty acid (16:0), which are found in greater abundance for the three diets. Regarding essentialfatty acids, linoleic (18:2) and alpha-linolenic (18:3) fatty acids were detected in concentrations of 1.96 ± 0.028 and 1.14± 0.007%, for the diet of Mauritia flexuosa, 0.67 ± 0.007 and 0.43 ± 0.035%, for the diet of Oenocarpus bataua, and 0.76 ± 0.000 and0.29 ± 0.007%, for the diet of Jacaratia digitata, respectively. The results show that diets influence the type of fatty acidmetabolized and its concentration. The larva is a source of monounsaturated fatty acids such as oleic (omega 9) and palmitoleic(omega 7)and of the essential fatty acids linoleic and alpha-linolenic precursors of the fatty acids of the omega 6 and omega 3 families.


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