Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de La Serra del Calvari (la Granja d’Escarp, el Segrià). Una “protociutat” de la primera edat del ferro en la confluència dels rius Cinca-Segre

Maria Pilar Vázquez i Falip, Josep Medina Morales, Joan Ramon González Pérez

  • català

    En la banda esquerra de la confluència dels rius Ebre, Segre i Cinca es troba el turó de Montmeneu, al voltant del qual es concentren un total de dotze jaciments amb una cronologia de la primera edat del ferro-ibèric antic, en una important zona amb minerals fèrrics, com hematites. El més gran i singular de tots, situat en el punt nord-occidental d’aquest conjunt, és la Serra del Calvari, ubicat en una posició estratègica dominant l’aiguabarreig dels rius Cinca-Segre. Els poblats que envolten la zona de Montmeneu devien ser els petits centres des dels quals es devia explotar el mineral fèrric, mentre La Serra del Calvari devia ser el centre organitzatiu d’aquesta xarxa d’explotació, producció i intercanvi. Ens trobaríem doncs en un punt de trobada d’indígenes i fenicis, on s’intercanviarien productes, coneixements i idees al llarg de la primera edat del ferro i de l’ibèric antic, evidenciant una complexitat molt important en l’organització i explotació del territori.

  • English

    The hill of Montmeneu is located on the left side of the confluence of the rivers Ebro, Cinca and Segre, an area with significant ferric minerals deposits, for example hematite. Around the hill, there are twelve sites dating from the first Iron Age to the ancient Iberian period. The largest and most outstanding is Serra del Calvari, which is located to the North-West of this area, in a strategic position dominating the confluence of the Cinca-Segre Rivers. The settlements surrounding Mont- meneu would be small centres where the ferrous mineral was exploited, whereas Serra del Calvari would be the centre of the organizational network of exploitation, production and exchange. This area would have been a meeting point between indigenous and Phoenicians, where goods, knowledge and ideas where exchanged throughout the Early Iron Age and the Ancient Iberian period, showing a high degree of complexity in the organization and the exploitation of the territory.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus