Barcelona, España
La realització d’una intervenció preventiva a Isona durant els anys 2009-2010 reportà la descoberta parcial del sitjar ibèric i iberoromà del Serrat dels Espinyers. Aquest nou jaciment, que s’ha de posar en relació amb els antecedents de la ciutat romana d’Aeso, amplia les dades procedents d’excavacions, també preventives, properes i de recent publicació, com Els Llirians del Mas/Les Torres (Salàs de Pallars), un altre sitjar del període ibèric ple. A banda de la novetat que significa la identificació de la cultura ibèrica en una zona fins fa no gaire mancada d’evidències anteriors a la fase de romanització, les troballes incrementen el coneixement sobre els camps de sitges i la seva funció en espais distants de la costa. El Serrat dels Espinyers també ha proporcionat dades interessants sobre tècniques de producció ramadera vinculades a la produc- ció agrícola, de pràctiques rituals, i d’indicis de producció artesanal i d’intercanvi. En síntesi, aquestes dades suggereixen l’existència d’una població nombrosa i d’una societat jerarquitzada.
A rescue excavation carried out in Isona during 2009-2010 reported the discovery of a partial Iberian and Ibero-roman silo field at Serrat dels Espinyers. This new site should be understood in the context of the origins of the Roman city Aeso, and adds to data from other preventive excavations on nearby sites, such as that recently published in Els Llirians del Mas/ Les Torres (Salàs de Pallars), another Iberian silo field. Apart from the novelty of the discovery of an Iberian presence in an area which until recently almost completely lacked evidence before the Roman period, these findings also enhance our knowledge of silo fields and their function in inland areas. Serrat dels Espinyers also yields significant data about livestock production techniques in agriculture, ritual practices, and evidence of craft production and exchange. In conclusion, these new data suggest the existence of a large population and a hierarchical society.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados