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Resumen de Changes in dietary habits and trends in colorectal cancer incidence in six american countries during 1975-2002.

Luis M. Béjar-Prado, Beatriz Infantes

  • español

    Objetivos: este estudio analiza la incidencia de cáncer colorrectal en seis países americanos en las últimas décadas y su relación con cambios en los hábitos dietéticos. Métodos: las tasas de incidencia ajustadas, según sexos, se obtuvieron por país de Internacional Agency for Research on Cáncer, 1975-2002. Los consumos anuales per capita de distintas variables dietéticas se obtuvieron de Food and Agriculture Organization of United Nations, 1965-2007. Se calcularon los coeficientes de correlación de Pearson para las tasas de incidencia según sexo y las distintas variables de la dieta con retardo de diez años. Resultados: se observan dos situaciones distintas en relación al cáncer colorrectal. Por un lado, países con tasas de incidencia relativamente pequeñas pero con tendencias lineales de las mismas crecientes en ambos sexos: Brasil, Colombia, Costa Rica y Ecuador. Por otro lado, países con tasas de incidencia relativamente elevadas pero con tendencias lineales de las mismas decrecientes, en Canadá (sólo en mujeres) y, en ambos sexos, en USA. Conclusión: para que la situación de Canadá y USA no se repita en el resto de países, revirtiendo las tendencias de incidencia del cáncer colorrectal, en ambos sexos, sin esperar a alcanzar valores tan elevados, es necesaria la aplicación de medidas de Promoción de la Salud que promuevan hábitos dietéticos saludables en Brasil, Colombia, Costa Rica y Ecuador de forma urgente, considerando el desfase temporal necesario de diez-quince años para que los cambios en la exposición a factores de riesgo y protección modifiquen la incidencia del tumor. Rev.cienc.biomed.2011; 2 (1): 27-36

  • English

    Aims: the aim of this study is to analyze colorectal cancer incidence in six American countries in the last decades and its relationship with changes in the dietary habits of the population.Methods: incidence rates, adjusted to worldwide population and according to genders, were obtained for each country from the International Agency for Research on Cancer, 1975-2002. Annual per capita consumption of different food was obtained from the Food and Agriculture Organization of United Nations, 1965-2007. Pearson’s correlation coefficients were calculated for incidence rates, according to genders and dietary variables using ten-year delay intervals. Results: two different situations are observed in relation to colorectal cancer. On one hand, countries with relatively small incidence rates but increasing lineal trends, in both genders, such as Brazil, Colombia, Costa Rica and Ecuador and, on the other hand, countries with relatively high incidence rates but decreasing lineal trends, such as Canada (only in women) and USA, in both genders. Conclusion: in order to avoid the situation observed in Canada and the USA in other countries, reverting the trend for colorectal cancer incidence rates in both genders has become an important issue, by means of the implementation of Health Promotion measures before reaching such elevated incidence rates. These measures must be oriented towards the promotion of healthy dietary habits in Brazil, Colombia, Costa Rica and Ecuador, considering the minimal time span of ten-fifteen years between changes in the exposure to risk and protective factors and the effects upon the incidence of the tumour. Rev.cienc. biomed.2011; 2 (1): 27-36.


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