Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de L’ús de les tècniques de reproducció assistida: una nova mirada sobre la reproducció i l’embaràs humà basada en el debat i l’argumentació.

Jaume Vila Gatius, Alba Montalban Quesada

  • español

    La alfabetización científica promueve acercar la ciencia a todos formando ciudadanos con capacidad de comprender, decidir y actuar en temas científicos. Para conseguirlo, una de las estrategias en el ámbito pedagógico es vincular los conocimientos científicos a la vida cotidiana. En la siguiente investigación – acción, se utilizan las técnicas de reproducción asistida como contexto social para tejer una secuencia didáctica sobre la reproducción humana. Esta propuesta no solo rompe con las formas clásicas de enseñar la reproducción, si no que incorpora metodologías propias de la ciencia como el trabajo cooperativo, las controversias socio-científicas, el debate y la argumentación, trabajando distintas competencias científicas y adaptando parcialmente los contenidos a la tele-docencia. Los resultados muestran que el alumnado es capaz de redactar textos argumentativos adecuados, ya sea en la estructuración como en la argumentación e incorporación de conceptos, destacando el uso de explicaciones científicas para defender su postura hacia un dilema socio-científico sobre las técnicas de reproducción asistida.

  • English

    Scientific literacy promotes putting science closer to people and educating citizens with ability to understand, decide and act in scientific issues. One strategy for that in pedagogy is to bind scientific knowledge and everyday life together. In the following action research, assisted reproductive technology is used as a social context so as to build a didactic sequence about human reproduction. This proposal not only breaks with more traditional ways of teaching reproduction but also incorporates scientific methodologies such as cooperative work, socio-scientific controversies, debate and argumentation, considering different scientific competences, and partially adapting the concepts in e-learning. The results show that the students are able to write proper argumentative texts, regarding structure, argumentation and concept incorporation, besides a remarkable use of scientific explanations to defend their stance on a socioscientific dilemma of assisted reproductive technology.

  • català

    L’alfabetització científica promou apropar la ciència a tothom formant ciutadans amb capacitat de comprendre, decidir i actuar en temes científics. Per aconseguir-ho, una de les estratègies en l’àmbit pedagògic és vincular els coneixements científics a la vida quotidiana. En la següent recerca-acció, s’utilitzen les tècniques de reproducció assistida com a context social per teixir una seqüència didàctica sobre la reproducció humana. Aquesta proposta no només trenca amb formes més clàssiques d’ensenyar la reproducció, sinó que incorpora metodologies pròpies de la ciència com el treball cooperatiu, les controvèrsies socio-científiques, el debat i l’argumentació, tot  sumant diverses competències científiques i adaptant parcialment els continguts a la teledocència. Per tal de valorar la proposta educativa, es van analitzar els texts argumentatius de l’alumnat de primer de Batxillerat inclosos en l’activitat final de síntesi, tan en la forma –estructura– com en el fons –tipus d’arguments–. A més a més, s’investigà l’evolució dels arguments emprats des de l’activitat inicial d’exploració fins a la final. Els resultats mostren que l’alumnat és capaç de redactar texts argumentatius adequats, tan per l’estructura com per l’argumentació i incorporació de conceptes, destacant l’ús d’explicacions científiques per defensar la seva postura vers un dilema socio-científic sobre les tècniques de reproducció assistida.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus