Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Entre Barcelona i Fernando Poo. Interessos catalans al golf de Guinea, 1900-1936

Jordi Sant Gisbert

  • L’any 1962, l’Hotel Ritz de Barcelona acollia un sopar molt especial. La Casa de la Guinea Española, entitat creada després de la Guerra Civil per promocionar els interessos colonials als territoris espanyols del golf de Guinea, commemorava l’arribada dels primers colons, a final del segle XIX. Els reconeixia, principalment, el paper de precursors tenaços en el desenvolupament econòmic de la colònia, essent la majoria d’ells terratinents de plantacions de cacau.

    Revisant els expedients que establien quins eren els colons (o els seus descendents) que mereixien la distinció, podem apreciar que, entre els vint primers arribats a l’illa de Bioko entre 1870 i 1912, la meitat procedia de Catalunya, un 35% de la resta de l’Estat espanyol i el 15% restant eren africans, majoritàriament procedents d’altres colònies.

    Són casuals aquestes dades? Des del meu punt de vista, en absolut. L’objectiu d’aquest treball és explicar quines foren les causes que relacionen Catalunya, i en concret Barcelona, amb els territoris colonials de Guinea durant el primer terç del segle XX, especialment amb l’illa de Fernando Poo o Bioko, el territori més rellevant des del punt de vista econòmic.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus