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Nutritional value of Dasyphyllum Diacanthoides (Less.) carb: An endemic tree used as suplementary forage in agroforestry systems

  • Autores: Ricardo Álvarez Flores, Santiago F. Peredo Parada, Claudia P. Barrera-S., Esperanza Parada-Z.
  • Localización: Bioagro, ISSN 1316-3361, ISSN-e 2521-9693, Vol. 32, Nº. 2, 2020, págs. 139-144
  • Idioma: inglés
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      In view of the evidence of the use of Dasyphyllum diacanthoides by peasants of the Region of the Araucanía, in the center-south zone of Chile, as winter food for their cattle, and the nonexistence of reports on the use of this forage, in this paper we determined the nutritional value of the species. Samples taken from different edible parts of D. diacanthoides were dried and subjected to a proximate analysis and detergent system to determine dry matter; crude protein, ether extract; phosphorus, crude fiber, acid detergent fiber, neutral detergent fiber, total ash and metabolizable energy. It was shown that shoots and leaves are the edible parts that have the best nutritional values among the analyzed variables. Additionally, by calculating the digestible energy, digestible dry matter and the average metabolizable energy, it was found that D. diacanthoides has intermediate values for these variables compared to those of forage tree species used in different parts of the world and to the main local forage species. The plant presents balanced energy-protein ratio values, turning into an important winter supplement forage in view of the low availability of forage in the mountain localities of the Region of the Araucanía, as compared to other forage species used in Chile.

    • English

      Ante la evidencia de la utilización de Dasyphyllum diacanthoides por parte de campesinos en la Region de la Araucanía, en la zona centro-sur de Chile, como alimento invernal para su ganado y, la inexistencia de registros que reporten este uso forrajero, se llevó a cabo este estudio para determinar el valor nutricional de la referida especie. Se tomaron muestras de las partes comestibles (hojas, brotes y ramas) de D. diacanthoides a las cuales, una vez secadas, se les realizaron análisis proximal y sistema detergente para determinar materia seca, proteína cruda, extracto etéreo, fósforo, fibra cruda, fibra detergente ácido, fibra detergente neutro, ceniza y energía metabolizable. Los resultados mostraron que las hojas y brotes presentan los mejores valores nutricionales en las variables analizadas. Por otra parte, luego de calcular los valores de energía digerible, materia seca digerible y el promedio de la energía metabolizable, se encontró que D. diacanthoides presenta valores intermedios para estas variables al compararla con especies forrajeras arbóreas utilizadas en otros países y con las principales forrajeras locales. La planta presenta valores equilibrados en la relación energía-proteína, constituyéndose en una importante forrajera de suplemento invernal ante la escasa disponibilidad de forraje en las localidades cordilleranas de la Región de la Araucanía en Chile.


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