Estados Unidos
México
Preparation of extruded products with high oil content, presents a technological challenge, due oil decreases specific mechanic force but also acts as a lubricant, and forms starch-lipid complexes; thus, decreasing starch gelatinization. This research aimed to evaluate the effect of temperature, moisture, and sunflower oil content, on the extrusion process of bovine cattle feed. Two main ingredients were used for each diet: alfalfa (Medicago sativa L.), and bean (Phaseolus vulgaris L.). The obtained results showed that high temperature, moisture, and oil content, decreased bulk density, and hardness (P < 0.05). Oil content-temperature interaction increased both bulk density and hardness, while moisture-oil content interaction increased (P < 0.05) hardness. Optimization was performed based on the physicochemical characteristics of commercial feeds, showing that the best bean diets were obtained at 121ºC, 14% moisture content with 0% sunflower oil; 120ºC and 16% moisture content with 3.5% sunflower oil; and, 142ºC and 15% moisture content with 7% sunflower oil. Effective degradability ranged from 87.4 - 90.4% for all extruded diets; and none of them showed significant differences between bean and alfalfa (P < 0.05), which opens a high potential opportunity of producing high concentrations of CLA from sunflower oil at a ruminal level
La preparación de productos extruidos con alto contenido de aceite presenta un desafío tecnológico, debido a que el aceite disminuye la fuerza mecánica específica pero también actúa como lubricante y forma complejos de almidón y lípidos; disminuyendo así la gelatinización del almidón. El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de la temperatura, la humedad y el contenido de aceite de girasol en el proceso de extrusión de alimento para ganado bovino. Se usaron dos ingredientes principales para cada dieta: alfalfa (Medicago sativa L.) y frijol (Phaseolus vulgaris L.). Los resultados obtenidos mostraron que la alta temperatura, la humedad y el contenido de aceite, disminuyeron la densidad aparente y la dureza (P < 0.05). La interacción entre el contenido de aceite y la temperatura aumentó tanto la densidad aparente como la dureza, mientras que la interacción entre el contenido de humedad y aceite aumentó la dureza (P < 0.05). La optimización se realizó con base en las características fisicoquímicas de alimentos comerciales, mostrando que las mejores dietas de frijol se obtuvieron a 121ºC, 14% de contenido de humedad con 0% de aceite de girasol; 120ºC y 16% de contenido de humedad con 3.5% de aceite de girasol; y, 142ºC y 15% de contenido de humedad con 7% de aceite de girasol. La degradabilidad efectiva varió de 87.4 a 90.4% para todas las dietas extruidas; y ninguno de ellos mostró diferencias significativas entre el frijol y la alfalfa (P < 0.05), lo que abre una gran oportunidad potencial de producir altas concentraciones de CLA a partir del aceite de girasol a nivel ruminal
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