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Resumen de Destroyed by fire, preserved through time: crops and wood from a Late Bronze Age/Early Iron Age structure at Vila do Touro (Sabugal, Portugal)

Joao Pedro Vicente Tereso, Raquel Vilaça, Marcos Osório, Leonardo da Fonte, Luís Seabra Lopes

  • español

    Archaeological excavations at Vila do Touro uncovered a Late Bronze Age/Early Iron Age occupation at the top of a prominent hill. It consisted of a structure built with perishable materials, supported by postholes, and a small subcircular storage facility made of stone. Abundant carbonized plant remains were visible throughout the excavation area during the field work suggesting a fire occurred prior to the abandonment of the place, sometime in the 9th century BC. Archaeobotanical sampling allowed the recovery of abundant wood charcoal as well as charred fruits and seeds. Analyses showed structures were built mostly out of wood from deciduous oak, although pine was also used. Evidence for growth suppression in oak wood suggests direct human management of wood resources, which agrees with other evidences from northern Iberia. Moreover, the storage facility was used to keep cereals, mostly naked wheat and common millet, but also barley. These were stored fully processed and ready for consumption. Faba beans were also recovered, outside the small storage facility. Results are similar to sites in northeast Portugal and the Central Meseta but contrast with hillforts from Atlantic areas where hulled wheats are staple crops, suggesting a West-East trend also reflected in environmental and cultural features.

  • English

    Las excavaciones arqueológicas en Vila do Touro detectaron una ocupación del Final de la Edad del Bronce/Primera Edad del Hierro en la destacada cumbre del monte. Se trataba de una estructura construida con materiales perecederos, sostenida por postes, y un pequeño espacio de almacenamiento sub-circular, construido en piedra. Durante el trabajo de campo se observaron abundantes restos de plantas carbonizadas en toda el área de excavación, lo que sugiere un incendio ocurrido antes del abandono del lugar, en algún momento del siglo IX a.C.

    El muestreo arqueobotánico permitió la recuperación de abundante madera carbonizada, así como de frutos y semillas carbonizadas. Los análisis mostraron que las estructuras se construyeron principalmente con madera de Quercus de tipo caducifolio, aunque también se usó pino. Evidencias de la supresión del crecimiento en la madera de esos árboles sugieren el manejo humano directo de los recursos de madera, lo que coincide con otras evidencias de la Península Ibérica septentrional.

    Además, el espacio de almacenamiento fue utilizado para guardar cereales, principalmente trigo desnudo y mijo común, pero también cebada. Estos fueron almacenados completamente procesados y listos para el consumo. También se recuperaron habas, fuera de la pequeña estructura de almacenamiento. Los resultados son similares a otros sitios del nordeste de Portugal y de la Meseta Central, pero contrastan con los poblados fortificados atlánticos donde el trigo vestido es de cultivo común. Estas diferencias entre los muestreos occidentales y orientales también reflejan las distintas características ambientales y culturales de esas zonas.


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