Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


La creació de relats digitals personals com a activitat de reflexió pedagògica en el Grau de Pedagogia de la Universitat de Barcelona

  • Autores: Marc Fuertes-Alpiste
  • Localización: Relatos Digitales en Educación Formal y Social. / Gloria Londoño Monroy (comp.), José Luis Rodríguez Illera (comp.), 2017, págs. 173-195
  • Idioma: catalán
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • Els relats digitals de tipus personal són un tipus d’activitat amb un gran potencial educatiu quan s’insereixen com a activitat en contextos d’ensenyament i aprenentatge. Impliquen una metodologia activa i constructiva que posa a l’estudiant en el centre del procés d’aprenentatge. Mitjançant la creació i l’aprofitament de diversos mitjans multimèdia i amb l’ús d’eines digitals d’edició audiovisual, posen en joc processos d’alfabetització digital i mediàtica. Des d’un punt de vista narratiu autobiogràfic i formatiu, les històries vertebren experiències personals dels alumnes i permeten donar-hi un significat. Quan la seva realització s’insereix en un context d’educació formal –com el cas de l’Educació Superior- poden funcionar a més com a eina de reflexió i d’aprenentatge de continguts d’assignatura.

      Aquesta recerca està inserida en el context d’una assignatura de l’itinerari de Pràcticum del grau de Pedagogia de la Universitat de Barcelona. És un estudi de la percepció dels alumnes sobre una activitat de creació de relats digitals de tipus personal. Un dels objectius principals de l’assignatura és que l’estudiant faci un procés de reflexió i d’autoconeixement, sobre la seva formació i sobre la pedagogia.

      En aquest cas, la temàtica dels relats digitals que s’havien de crear havia de girar entorn a la idea genèrica de “la pedagogia i jo” per tal de promoure una reflexió personal sobre l’educació, des d’un punt de vista ampli. L’activitat va durar 6 sessions de dues hores, seguint una metodologia concreta. Es van obtenir 37 relats digitals amb alguna reflexió pedagògica. Al final del procés es va passar un qüestionari en línia als alumnes participants per recollir dades al voltant de tres dimensions: Primer, per descriure la seva percepció del procés de disseny i de creació dels relats. En segon lloc, valorar el potencial educatiu de l’activitat.

      Finalment, identificar els usos dels relats digitals personals com a mitjà de reflexió pedagògica.

      Es van obtenir 16 respostes al qüestionari (el 43,2% del total de participants).

      Aquestes indiquen que els participants perceben el procés de creació dels relats com a fàcil, valoren positivament el seu potencial educatiu com a activitat d’aprenentatge i d’alfabetització digital i mediàtica, i a més identifiquen el seu ús com a eina de reflexió personal pedagògica.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno