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Analysis of body composition and physical fitness of futsal players at school age according to their level of physical activity, diet and body image

    1. [1] University of Murcia, Spain
    2. [2] University of Lodz (Poland)
  • Localización: Atena Journal of Sports Sciences, ISSN-e 2695-4486, Volumen 1, 2019, págs. 1-20
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Análisis de la composición corporal y la condición física de jugadores de fútbol sala en edad escolar en función de su nivel de actividad física, dieta e imagen corporal
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Objetivos: La infancia y la adolescencia son etapas en las que se producen cambios tanto a nivel mental como a nivel corporal y en las que se adquieren unos hábitos que persisten durante muchos años en la vida del niño. El objetivo del presente estudio fue analizar la composición corporal y la condición física en función de la práctica de actividad física, la dieta y la imagen corporal de jugadores de fútbol sala en edad escolar.

      Métodos: La muestra estuvo compuesta por 41 jugadores de fútbol sala de Alcantarilla con una edad media de 13.12 ± 2.41 años. Se evaluaron las siguientes variables de composición corporal: índice cintura/cadera (ICC), índice de masa corporal (IMC), masa grasa (MG), masa libre de grasa (MLG), agua corporal total (ACT), metabolismo basal (TMB), índice de masa grasa (IMG), índice de masa libre de grasa (IMLG). Las variables de condición física evaluadas fueron: test escalera, frecuencia cardíaca en reposo (FC), tensión arterial diastólica (TAS) y tensión arterial sistólica (TAD), Course Navette (CN; etapa, distancia, velocidad), VO2máx, FCmáx, FC 1.5, 3 y 5 min pos-CN, saturación de oxígeno máxima (SO2máx), SO2 3 y 5 min pos-CN. La dieta se evaluó mediante el cuestionario de adherencia a la dieta mediterránea KIDMED. La actividad física se evaluó mediante el cuestionario PACE. La imagen corporal se analizó mediante las siluetas Stunkard.

      Resultados: Los resultados mostraron que la tasa metabólica basal (p=0.002) y la tensión arterial sistólica en reposo (p=0.000) eran significativamente más altas en sujetos activos que en inactivos. En cuanto a la dieta, el IMC fue significativamente más bajo en sujetos con una dieta pobre (p=0.06) que en sujetos con una dieta óptima. Por último, en función de la imagen corporal, aquellos que deseaban ser más grandes tuvieron resultados significativamente mejores en el Course Navette que los que estaban satisfechos o deseaban adelgazar.

    • English

      Objectives: Childhood and adolescence are stages in which changes occur both mentally and at a body level and in which habits are acquired that persist for many years in the child's life. The objective of the present study was to analyze body composition and physical fitness based on the practice of physical activity, diet and body image of soccer players at school age.

      Methods: The sample consisted of 41 players of Alcantarilla football with an average age of 13.12 ± 2.41 years. The following variables of body composition were evaluated: waist / hip ratio (WHR), body mass index (BMI), fat mass (FM), fat-free mass (FFM), total body water (TBW), basal metabolic rate (BMR), fat mass index (FMI), fat-free mass index (FFMI). The physical fitness variables evaluated were: staircase test, resting heart rate (HR), diastolic blood pressure (SBP) and systolic blood pressure (DBP), Course Navette (CN; stage, distance, speed), VO2max, HRmax, HR 1.5, 3 and 5 min post-CN, maximum oxygen saturation (SO2max), SO2 3 and 5 min post-CN. The diet was evaluated using the KIDMED Mediterranean diet adherence questionnaire. Physical activity was assessed using the PACE questionnaire. The body image was analyzed using the Stunkard silhouettes.

      Findings: The results showed that both the basal metabolic rate (p = 0.002) and the resting systolic blood pressure (p = 0.000) were significantly higher in active subjects than in inactive subjects.

      Regarding diet, BMI was significantly lower in subjects with a poor diet (p = 0.06) in comparison to subjects with an optimal diet. Finally, according to the body image, the Course Navette result was significantly higher in those who wanted to be larger than in those who were satisfied or wished to lose weight.

      Conclusions: Therefore, it is recommended to carry out intervention programs to improve the level of physical activity, diet and body image, as this will have a positive effect on body composition and physical fitness


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