Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Oxidant and antioxidant enzyme response of redbine sweet sorghum under UNDER NaCl SALINITY STRESS

Semih Yilmaz, Ridvan Temizgül, Cengiz Yürürdurmaz, Mahmut Kaplan

  • English

    Sorghum bicolor is an indispensable source of bioactive compounds with benefits to human health. In present study, salt tolerance of Redbine variety of sweet sorghum was investigated via enzymatic and non-enzymatic antioxidants. Plants were supplied with Hoagland solution containing 0-200 mM salt concentrations for 10 days. Enzyme activities, chlorophyll and carotene contents were spectrophotometrically assessed. Root catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX), glutathione reductase (GR), and proline amounts indicated increase in 50-150 mM doses revealing the protective response of the plant. As distinct from other parameters, superoxide dismutase (SOD) activity and the amount of membrane lipid peroxidation (malondialdehyde, MDA) revealed increase in all concentrations both in roots and leaves. APX, GR, glutathione S-transferase (GST), MDA, and Proline in leaves and roots were similar with increasing trend. However, SOD activity was the highest at 200 mM salt concentration. Redbine sweet sorghum reacted by increasing the synthesis of all chlorophylls and carotene against all concentrations. The plant indicated an effective response against salt stress. Increasing salt concentrations caused increase in chlorophyll and carotene contents indicating the effective role of carotenes in plant defense against salt stress. Although the antioxidant enzyme activities of Redbine sweet sorghum contribute to its response to salt stress, the situation seems to be not adequate at higher concentrations.

  • English

    Respuesta de enzimas oxidantes y antioxidantes del sorgo dulce var. Redbine bajo estrés salino de NaCl El sorgo posee compuestos bioactivos benéficos para la salud humana. Se investigó la tolerancia al NaCl de la variedad Redbine a través de antioxidantes enzimáticos y no enzimáticos. Las plantas recibieron solución de Hoagland con 0-200 mM de la sal por 10 días y se evaluó la actividad enzimática y contenido de clorofila y carotenos. La catalasa (CAT), ascorbato peroxidasa (APX), glutatión reductasa (GR) y la prolina indicaron un aumento en dosis de 50-150 mM que indicó la respuesta protectora de la planta. La actividad de la superóxido dismutasa (SOD) y la cantidad de peroxidación lipídica de membrana (malondialdehído, MDA) revelaron un aumento en todas las concentraciones tanto en las raíces como en las hojas. APX, GR, glutatión S-transferasa (GST), MDA y prolina en hojas y raíces también mostraron tendencia creciente. La mayor actividad de SOD ocurrió a 200 mM de la sal y la síntesis de clorofilas y caroteno se produjo en todas las concentraciones, indicando que la planta mostró respuesta efectiva contra el estrés salino. Aunque las actividades enzimáticas antioxidantes del sorgo contribuyen a su respuesta al estrés salino, esto no parece ser adecuada a concentraciones más altas.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus