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Resumen de Actualidad y futuro de la Acuicultura Española

J. M. Coll

  • español

    La producción debida a la Acuicultura en España ha estado creciendo durante las últimas décadas gracias a una fuerte inversión en medios. A la producción anterior a 1980 de mejillones y truchas ha seguido un aumento de la Acuicultura intensiva marina sobre todo de dorada, rodaballo y lubina. Mas de 20 nuevas especies están actualmente en estudio en diferentes estados de desarrollo para llegar a una producción industrial. La evaluación de actividades de investigación y desarrollo (I+D) desde 1982 a 1999 en la Acuicultura española publicada por el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, junto con otros informes independientes permite sintetizar y discutir los hitos científicos y políticos que han ayudado avances o han causado retenciones. Los resultados obtenidos han sido posibles gracias a la financiación, formación de personal, actividades de I+D tanto del estado como de las comunidades autónomas (CCAA) y a la participación de empresas privadas en un objetivo común. Las políticas a mantener o las mejoras a introducir incluyen una mayor coordinación de todas las instituciones relacionadas con la Acuicultura, un mejor control de las enfermedades, una mayor promoción de la I+D y mantener la formación de personal a gran nivel. El grado de desarrollo obtenido, el tiempo requerido, algunos errores y algunas políticas empleadas pueden servir como experiencia y modelo para el futuro desarrollo de la Acuicultura tanto en España como en otros países.

    The aquaculture in Spain has been steadily increasing during the last decades. Earlier production of mussels and rainbow trout have been followed by intensive farming of gift head bream, turbot and sea bass. More than 20 other species are now at different stages of development. The evaluation of R+D activities during 1982 to 1999 in Spanish aquaculture by the "Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación", together with other independent reports has allowed to synthesise and discuss scientific, policy and regulatory issues that either advanced or hindered last years of development. The results obtained have required financial resources, personnel formation, research activities and private companies involvement. Improvements to be made or policies to be mantained include a higher co-ordination of all the Institutions involved in aquaculture, a more strict disease control, promoting basic and applied research interconnections and maintain a high standard in personnel formation. The degree of development obtained, the time required, some errors and some policies employed serve as experience and model for future further aquaculture development.

  • English

    The aquaculture in Spain has been steadily increasing during the last decades. Earlier productionof mussels and rainbow trout have been followed by intensive farming of gift head bream, turbotand sea bass. More than 20 other species are now at different stages of development. Theevaluation of R+D activities during 1982 to 1999 in Spanish aquaculture by the "Ministerio deAgricultura, Pesca y Alimentación", together with other independent reports has allowed tosynthesise and discuss scientific, policy and regulatory issues that either advanced or hindered lastyears of development. The results obtained have required financial resources, personnelformation, research activities and private companies involvement. Improvements to be made orpolicies to be mantained include a higher co-ordination of all the Institutions involved inaquaculture, a more strict disease control, promoting basic and applied research interconnectionsand maintain a high standard in personnel formation. The degree of development obtained, thetime required, some errors and some policies employed serve as experience and model for futurefurther aquaculture development.


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