Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Aspectes pràctics de l’alimentació de la persona amb diabetis

Marta Ros Baró, Glòria Arbonés Vilà

  • català

    Donada la importància de l’alimentació de la persona amb diabetis, tant per a la salut com per a la regulació de les glucèmies, es fa una anàlisi d’alguns dels diferents factors que poden incidir en l’efectivitat d’aquesta alimentació. En aquest treball es faciliten alguns criteris per al correcte aprofi tament dels nutrients, i es considera no tan sols el que es menja, sinó també com, quina quantitat i amb què a través d’una eina on s’exposen propostes d’esmorzars, àpats a mig matí i berenars saludables, equilibrats i indicats per al pacient. El grau d’informació del pacient és primordial, així com la seva motivació. A partir de diferents opinions i comentaris de pacients, s’aporten solucions a aspectes pràctics exposats per ells mateixos, com per exemple la preparació dels petits àpats a mig matí i mitja tarda. Es valora la importància de les possibles interaccions entre nutrients, algunes de les quals poden tenir efectes negatius per al seu aprofi tament i d’altres, efectes positius. Aquesta visió permet millorar la planifi cació de menús. També es considera important l’estudi nutricional del pacient, que, moltes vegades, pot requerir unes característiques específi ques de la dieta i/o uns complements nutricionals. El tractament farmacològic, que hauria d’estar refl ectit en un pla de medicació sempre actualitzat, mereixeria una atenció especial, tant per les possibles interaccions fàrmac-nutrient, com pels possibles efectes secundaris d’alguns fàrmacs en el metabolisme dels hidrats de carboni. Després de l’aplicació dels menús proposats, els resultats ens fan reflexionar sobre la necessitat d’impulsar i de millorar el treball d’atenció multidisciplinari de la persona diabètica, en el qual la mateixa persona hauria de tenir un protagonisme important

  • English

    Given the importance of diet for people with diabetes, both for health and glycaemia regulation, some of the factors that can affect a diet’s effectiveness are analysed in this paper. Criteria for the proper use of nutrients are provided, considering not only what is eaten but also how, in what amount and with what else is eaten. The amount of information supplied by the patient and the patient’s motivation are essential. With their opinions and comments, patients help to solve practical aspects like meal preparation for mid-morning and mid-afternoon snacks. The importance of possible interactions between nutrients is examined. Such interactions may have negative or positive effects. The approach presented in this work seeks to improve diet planning by taking these interactions into account. The nutritional study of the patient is also important. In many cases, patients may need diets with specifi c characteristics and/or nutritional supplements. Pharmacological treatment, which should be considered in medication plans and should always be up to date, deserves special attention, as it may interact with nutrients and have side effects on the carbohydrate metabolism In this first phase of our research study, we raise the awareness of the need to promote and to enhance the multidisciplinary care of diabetic patients, who should form a fundamental part of the caregiving team


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus