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Resumen de Chilli tolerance (Capsicum annuum L.) submitted to different concentrations of NaCl- of irrigation water

Maria de Fátima de Queiroz Lopes, Francisco Hélio Alves de Andrade, Ronimeire Torres da Silva, Lucas Kennedy Silva Lima, Riselane de Lucena Alcântara Bruno, André Luís da Silva Parente Nogueira

  • español

    RESUMEN El Capsicum annuum L. es una hortaliza de gran importancia en el mundo. En Brasil, es una de las más consumidas en el país, pero en algunas regiones como el Nordeste se observan grandes perdidas en rendimiento debido a la salinidad del agua de riego y el clima semiárido. El objetivo de este ensayo fue evaluar la producción de ají (Capsicum annuum L.) sometido a diferentes niveles de salinidad en el agua de riego. El experimento se realizó en el invernadero agrícola de la Universidad Estadual de Paraíba, Campus IV. El diseño experimental fue de bloques completamente al azar, con cinco tratamientos (1,0; 1,5; 2,0; 2,5 y 3,0 dS m-1 de CE en agua de riego y siete repeticiones. Los datos fueron sometidos al análisis de varianza utilizando la prueba F a 1 y 5% de probabilidad, para separación de medias se utilizó el análisis de regresión, empleando el software SISVAR®. Se midieron diversas variables como peso fresco y porcentaje de materia seca de tallo, raíz y hojas; área foliar total; nímero de hojas; peso fresco y materia seca del area foliar. Los resulatdos sugieren que el cultivo chile tolera 2,15 dS m-1 de conductividad eléctrica en agua de riego, sin afectar la producción total.

  • English

    ABSTRACT The Capsicum annuum L. is a vegetable of great importance in the world. In Brazil, has been one of the most consumed in the country, however in some regions like the Northeast, the production of the crop undergoes large reductions due to the irrigation water salinity in function of semi-arid climate leading to losses in the field. Due to this fact, the objective of this research was to evaluate the chili growth (Capsicum annuum L.) subjected to various irrigation water salinity levels. The experiment was conducted in the greenhouse of the Universidade Estadual da Paraíba, Campus IV. We adopted a design entirely randomized, with five treatments (1.0; 1.5; 2.0; 2.5 e 3.0 dS m-1 de CEai) and seven repetitions, the data were subjected to analysis of variance using the test F to 1 and 5% probability and posteriorly when significant was used the analysis of regression, using the SISVAR® software. The analyzed variables were: Total leaf area; mass of dry matter from the leaf; stalk; root; aerial and total part; besides the leaf area ratio; specific leaf area; leaf weight ratio; aerial part and root ratio and relative water content. The culture of chili All big tolerates 2.15 dS m-1 without affecting the production of dry matter.


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