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Initial growth of coffee (Coffea arabica L. var) castillo in the coffee zone of Nariño

    1. [1] Universidad de Nariño

      Universidad de Nariño

      Colombia

  • Localización: Revista de Ciencias Agrícolas, ISSN-e 2256-2273, ISSN 0120-0135, Vol. 36, Nº. Extra 1, 2019 (Ejemplar dedicado a: Edición especial 50 años (Junio - Diciembre )), págs. 124-137
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • Crecimiento inicial del café (Coffea arabica L. var) castillo en la zona cafetera de Nariño
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      La investigación se desarrolló en los municipios cafeteros de Sandoná, Consacá, La Florida y La Unión del departamento de Nariño, en lotes experimentales, ubicados a diferentes rangos altitudinales (B <1600msnm; M entre 1600 y 1800msnm y A >1800msnm). El diseño estadístico utilizado fue bloques completos al azar con tres tratamientos y dieciséis repeticiones. Las variables climáticas evaluadas fueron radiación fotosintéticamente activa, temperatura ambiente, precipitación y humedad relativa y las variables fisiológicas: altura de plata, número de hojas, diámetro basal de tallo, numero de ramas primarias, numero de ramas secundarias, longitud de ramas primarias, número de nudos por rama e índice de área foliar. La variable altura de planta fue estadísticamente superior en la zona alta (A) de los municipios de La Florida (79,95 cm) y Consacá (64,31cm); en el municipio de La Florida, el número de ramas y el IAF fue superior en plantas de zona alta, mientras que el diámetro de los tallos fue superior en la zona media; en los demás municipios estas variables no se afectaron por el tratamiento de altitud de siembra

    • English

      The importance of coffee cultivation in Nariño is reflected in the fact that 64% of its municipalities grow coffee. The ruggedness of its Andean topography provides great diversity in terms of climatic conditions, which, in one way or another, affect the behavior of coffee in all its physiological processes. Therefore, this study sought to identify the variation in the growth processes and production processes in the different coffee areas of this department, including the coffee-growing municipalities Sandoná, Consacá, La Florida and La Unión in the Department of Nariño, using experimental lots located at different altitude ranges (B <1600msnm; M between 1600 and 1800msnm and A >1800msnm). The statistical design used for each municipality was Random Complete Blocks with three treatments and sixteen repetitions. The recorded climatic variables included photosynthetically active radiation, ambient temperature, precipitation and relative humidity, and the evaluated physiological variables were plant height, number of leaves, basal stem diameter, number of primary branches, number of secondary branches, length of primary branches, number of knots per branch and leaf area index. The variable plant height was statistically higher in the upper zone (A) in the municipalities La Florida (79.95 cm) and Consacá (64.31cm); in La Florida, the number of branches and the LAI were higher in the upper zone plants, while the diameter of the stems was higher in the middle zone. In the other municipalities, these variables were not affected by the altitude.


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