J. M. Verdejo Rabassó, Iolanda Sans Rosell
Fa uns anys que també en la gestió de les xarxes de clavegueres es van adoptant les noves tècniques de gestió de les xarxes de serveis. La concepció de les xarxes de clavegueres com si fossin xarxes estàtiques que evacuen aigües pluvials i residuals únicament per gravetat o amb l'ajuda de bombeig va tornant-se obsoleta.
Aquestes tècniques, basades principalment en la integració de tecnologies ja existents, requereixen una infrastructura de base: els actuadors de la xarxa. Val a dir, demanen la col·locació de rescloses, vàlvules, bombes, dipòsits de retenció, etc., a la xarxes de clavegueres. Per saber, tanamteix, la manera d'actuar-hi, cal disposar de mesuradors que ens ajudin a establir les accions més adequades. Així, doncs, cal disposar de pluviòmetres, limnímetres, cabalímetres, mesuradors de la qualitat de l'aigua, etc.
Les tecnologies informàtiques de computació i de comunicacions permetran de construir, amb tot plegat, un sistema de telecontrol. Amb aquest sistema, i amb els criteris d'actuació apuntalats en models hidrològics de simulació del comportament de la xarxa en qualsevol situació, podrem fer una nova i efectiva gestió de les clavegueres.
Anticipar-nos als esdeveniments ens possibilitarà actuacions millors. Concretament, disposar de prediccions sobre pluja o nivells d'aigua del col·lector a curt termini ens ajudarà a decidir quina és la millor operació de la xarxa possible. Aquest article presenta, gràcies a l'ús de xarxes neuronals, una possible aproximació a aquestes prediccions tan delejades.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados