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Resumen de Perception of the use and understanding of nutrition labels among different socioeconomic groups in Mexico: a qualitative study

Claudia Nieto Sánchez, Jacqueline Alcalde Rabanal, Carmen Mena, Angela Carriedo Lutzenkirchen, Simón Barquera Cervera

  • español

    Objetivo. Explorar la percepción sobre el uso y la comprensión del etiquetado de alimentos (GDA, NFT, NS) y sobre las declaraciones de alimentos empaquetados entre diferentes niveles socioeconómicos (NSE). Material y métodos.

    Estudio cualitativo en el que se formaron 12 grupos focales en cuatro ciudades de México. Los participantes fueron reclutados afuera de supermercados y fueron seleccionados por nivel socioeconómico, a partir de Áreas Geoestadísticas Básicas.

    El número total de participantes fue 78. Resultados. Los participantes percibieron barreras para el uso y comprensión del GDA como términos técnicos utilizados, fuente pequeña y porcentajes numéricos. Se reportó desconfianza hacia las declaraciones en alimentos empaquetados. Los participantes del NSE alto perciben que las declaraciones son estrategia de marketing. Conclusión. Este estudio muestra las dificultades para entender el etiquetado de alimentos actual entre diferentes NSE. Estos datos enfatizan la necesidad de implementar un etiquetado que sea comprendido entre NSE.

  • English

    Objective. To explore the perception of the use and comprehension of the nutrition labeling (GDA, NFT, NS) and claims in packaged foods among different socio economic-status (SES). Materials and methods. This was a qualitative study, 12 focus groups were performed in four cities of Mexico. Participants were recruited outside the supermarkets, which were selected according to SES using Basic Geostatistical Areas. The focus groups had a total of 78 participants. Results. Participants perceived several barriers to the use and understanding of the GDA;

    like technicalities of the terms used, and the format (small font size and percentages). Claims are mistrusted in general.

    Participants from the high SES believed that the claims are just a marketing strategy. Conclusion. This study shows the consumers’ difficulties to understand the current nutrition labeling system regardless SES. These data might call attention in order to implement a simpler nutrition labeling system that is understood regardless of SES.


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