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Nutritional and therapeutic perspectives of Stevia rebaudiana as emerging sweetener: a way forward for sweetener industry

    1. [1] University of Agriculture Faisalabad

      University of Agriculture Faisalabad

      Pakistán

    2. [2] Qilu University of Technology

      Qilu University of Technology

      China

    3. [3] COMSATS Institute of Information Technology

      COMSATS Institute of Information Technology

      Pakistán

    4. [4] Pir Mehr Ali Shah Arid Agriculture University

      Pir Mehr Ali Shah Arid Agriculture University

      Pakistán

    5. [5] Islamia University of Bahawalpur

      Islamia University of Bahawalpur

      Pakistán

    6. [6] Khawaja Fareed University of Engineering and Information Technology
    7. [7] Government College Women University, Faisalabad
  • Localización: CyTA: Journal of food, ISSN 1947-6337, ISSN-e 1947-6345, Vol. 18, Nº. 1, 2020, págs. 164-177
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • Perspectivas nutricionales y terapéuticas de Stevia rebaudiana como edulcorante emergente: un camino a seguir para la industria de los edulcorantes
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      En los últimos años se ha abierto una nueva vía que propicia una extensa investigación y debate sobre las cualidades de los edulcorantes naturales y artificiales. La Stevia rebaudiana se ha convertido en un sustituto pujante y notable de los edulcorantes artificiales y de aquellos densos en calorías. Tratándose de un producto natural sin calorías, la stevia se está volviendo una opción para muchas personas que han tomado conciencia de su dieta. Las hojas y el extracto de la planta de stevia se usan para endulzar diferentes alimentos, postres, bebidas, etcétera en todo el mundo, especialmente en EE. UU., Europa, China y Japón. Los componentes responsables de su dulzura son los esteviósidos, cuya dulzura es entre 250 y 400 veces más intensa que la de la sacarosa. Por otra parte, los componentes bioactivos de la stevia desempeñan un papel vital en la promoción de la salud, ayudando y estimulando el sistema inmunológico para luchar contra el cáncer, las enfermedades cardiovasculares, la diabetes y reducir la aparición de otras enfermedades. El presente artículo de revisión aborda el potencial bioquímico, nutricional, terapéutico, así como las aplicaciones de uso final de la stevia.

    • English

      In recent years, new avenue has been opened for extensive research and debate between Natural and artificial sweeteners. Stevia rebaudiana has emerged as a potent and remarkable substitute to artificial and calorie dense sweeteners. Stevia being natural and zero caloric is becoming a choice of many diet conscious people. The leaves and extract of Stevia plant are used to sweeten different food stuffs, desserts, beverages, etc. across globe especially in USA, Europe, China and Japan. Sweet components responsible for intense sweetness are the Steviosides having sweetness ranging from 250 to 400 times sweeter as compared to sucrose. Bioactive moieties in Stevia play vital role in health promotion aiding and boosting immune system to fight against cancer, cardiovascular diseases, diabetes and lower the occurrence of various other ailments diseases. This review article encompasses the biochemical, nutritional, therapeutic potential and end use applications of Stevia.


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