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Resumen de Physicochemical characteristics and fatty acid profile of beef in Northeastern Mexico: grazing vs feedlot systems

Yuridia Bautista Martínez, Omar Hernández Mendo, María M. Crosby Galván, Santiago Joaquín Cancino, Miguel Ruiz Albarrán, Jaime Salinas Chavira, Lorenzo Danilo Granados-Rivera

  • español

    Las características fisicoquímicas, valor nutricional y perfil lipídico de la carne de bovino alimentados en pastoreo y estabulado en el noreste de México fueron evaluados en este estudio. Se colectaron 40 muestras de carne en cada sistema de alimentación. Las muestras fueron del músculo Longissimus dorsi tomadas entre la 12° y 13° costilla. El pH, índice de luminosidad (L*), rojo (a*) y amarillo (b*), perdida por goteo y rendimiento por cocción, no mostraron diferencias entre los sistemas de alimentación (P > 0.05). En el valor nutricional no se encontraron diferencias en el contenido de proteína ni cenizas (P > 0.05) pero si, en el contenido de humedad y grasa (P < 0.05). Los principales ácidos grasos en la carne de bovino fueron: oleico (C18:1, n-9), palmítico (C16:0) y esteárico (C18:0). Hubo una mayor concentración de ácidos grasos insaturados, en particular, ácido linoleico conjugado en la carne de bovinos en pastoreo (P < 0.05). Esta información es de utilidad para productores de la región noreste de México, ya que puede ayudar a diferenciar su producto del de otras regiones de México y del mundo.

  • English

    Physicochemical characteristics and lipid profile of beef from cattle feeding on grazing and feedlot were compared. Forty beef samples were collected from each feeding system. The samples were taken from the Longissimus dorsi muscle. There were no differences between the feeding systems (P > 0.05) with regard to pH, luminosity index (L*), red (a*), yellow (b*), drip loss, and cooking yield. Regarding the nutritional content, there were significant differences in moisture and fat contents (P < 0.05), but not in protein or ash content (P > 0.05). The main fatty acids found were oleic, palmitic, and stearic. There was a higher concentration of unsaturated fatty acids, especially conjugated linoleic acid, on that beef from grazing bovines (P < 0.05). This information is useful for producers in the Northeastern region of Mexico, as it can help differentiate their product from the product of other similar ecological regions in Mexico and worldwide.


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