Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


«Woman, manage your life!»: El discurs de la conciliació laboral-familiar en la literatura popular del management dirigida a dones

  • Autores: María Medina-Vicent
  • Localización: Debats: Revista de cultura, poder i societat, ISSN-e 2530-3074, ISSN 0212-0585, Vol. 133, Nº 1, 2019, págs. 63-76
  • Idioma: catalán
  • Enlaces
  • Resumen
    • català

      Els càrrecs de management han estat tradicionalment ocupats per homes i associats, per tant, a allò masculí. En conseqüència, el model de direcció empresarial normatiu ha tingut aspectes excloents per a les dones. Per aquesta raó, entre d’altres, la qüestió de la conciliació entre la vida laboral i familiar no ha format part dels temes centrals de la literatura del management . I és que, responent a aquesta normativitat masculinitzada, es donava per fet que el rol del mànager estava exclusivament associat a la seua presència en l’esfera pública, és a dir, les qüestions associades tradicionalment a la cura de la família i a allò privat quedaven fora de l’equació. No obstant això, amb la progressiva incorporació de les dones a la gerència, noves qüestions han passat a configurar l’agenda del management .

      En aquest article pretenem estudiar de quina manera s’ha incorporat la qüestió de la conciliació de la vida laboral i familiar en la literatura del management dirigida a dones. Ens interessa especialment identificar la clau en què es construeix aquest discurs, és a dir, discernir si a través de la seua formulació es promou una presència de les dones en els càrrecs de direcció des d’una visió transformadora i igualitària que pose èmfasi en les polítiques de conciliació com una necessitat patent o, si bé, es continua assignant a les dones la responsabilitat única de la gestió de l’espai privat de manera estereotípica i excloent.

    • English

      Management posts have traditionally been held by men. Consequently, the business management normative model has dictated the rules women should follow. Among other reasons, this is why the issue of work-life balance has been sidelined in popular management literature. In line with these male-dictated rules, it was always blithely assumed that the manager’s role was exclusively linked with his public presence — in other words, family and care issues were left out of equation. However, as more and more women become managers, new issues have shaped the management agenda.

      In this paper, we study how the issue of work-life balance has been incorporated in popular management literature for women. We are particularly interested in identifying whether the discourse on women’s presence in management enshrines: (1) a transformative, egalitarian vision (requiring policies fostering work-life balance), or (2) a view that sees women’s traditional household roles as something belonging to the private sphere, leaving them disadvantaged and bereft of support as they pursue their management careers.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno