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Resumen de Ethnobotanical investigation of Chamaerops humilis in the area of Beni Snous (Western of Algeria)

Nadjat Medjati, Okkacha Hasnaoui, Brahim Babali, Nouria Hachemi

  • español

    Se ha realizado una investigación sobre los potenciales etnobotánicos de Chamaerops humilis en la región de Béni Snous (sudoeste de Tlemcen, oeste de Argelia), con el fin de conocer los usos de esta planta en las comunidades locales y cuantificar su valor como recurso. Se realizó una serie de encuestas etnobotánicas utilizando un cuestionario sobre los 3 municipios de Beni Snous (Beni Bahdel, Azail y Beni Snous). La frecuencia de uso en la región de estudio está estrechamente relacionada con el perfil de las personas investigadas. Los resultados revelan que las partes de la planta que se utilizan con fines terapéuticos por parte de la población local son: la zona interna del tronco se utiliza para tratar la dispepsia (93,90%), los frutos tienen valor como antiséptico (70,73%), las raíces se utilizan para la anemia (36,55%) y las lombrices intestinales (30,10%), mientras que las hojas a menudo se usan para tratar la diabetes (21,62%) y otros trastornos gastrointestinales (30,1%).

  • English

    The ethnobotanical potentials of Chamaerops humilis in the Béni Snous region (south-west of Tlemcen, western Algeria) has been studied to know the therapeutic utilities and the practices of the local populations, in order to valorize this resource. A series of ethnobotanical surveys were carried out using a questionnaire on the 3 municipalities of Beni Snous (Beni Bahdel, Azail, and Beni Snous). The frequency of use of Chamaerops humilis in the region of study is closely related to the profile of the investigated people. The results of this study reveal that Chamaerops humilis parts are used for therapeutic purposes by the local population: the heart of stipe as to treat dyspepsia (gastrointestinal attacks, 93.90%), fruits as an antiseptic (70.73%), roots for anemia (36.55%) and intestinal worms (30.10%), while the leaves are often used to treat diabetes (21.62%) and other gastrointestinal disorders (30.1%).


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