Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


En els orígens de Codorniu, 1886-1905

    1. [1] Universitat de Barcelona

      Universitat de Barcelona

      Barcelona, España

  • Localización: Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, ISSN 0213-6791, Nº. 28, 2017, págs. 347-399
  • Idioma: catalán
  • Títulos paralelos:
    • On the origins of Codorniu, 1886-1905
  • Enlaces
  • Resumen
    • català

      Manuel Raventós Domènech es va encarregar de convertir la finca de can Codorniu en una gran empresa elaboradora de cava per mitjà del procediment champenoise. Per fer-ho possible va haver de viatjar a Reims i Épernay per assabentar-se dels procediments i les tècniques més convenients. En el seu primer viatge, quan només tenia 23 anys, va acudir-hi acompanyat d’un exportador de vins tarragoní, originari de la Champagne i que només tenia un any més que Raventós. Es tracta de Josep de Muller, el pare del qual era natural de Reims i de molt jove havia vingut a Tarragona. Va fundar una casa pròpia. La seva tia, Lucie de Muller, es va casar a Reims amb un Abelé. El seu fill, Henri Abelé, esdevingué un dels més significatius consellers de Raventós. A partir d’aquest contacte i també dels tapers catalans instal·lats a la Champagne, Raventós va poder seguir totes les grans cases franceses elaboradores de vi escumós utilitzant el sistema xampanyès. A partir d’elles va poder anar creant una empresa dedicada a aquest objectiu amb la incorporació del know how i de la transferència tecnològica.

    • English

      Manuel Raventós Domènech was responsible for transforming the farm of Can Codorniu into a large company making sparkling wine using the champenoise method. To make this possible, he had to travel to Reims and Épernay to learn about the procedures and techniques required. On his first trip, when he was only 23 years old, he was accompanied by a wine exporter from Tarragona, originally from the Champagne region, who was just one year older than Raventós. This was Joseph de Muller, whose father came from Reims but had moved to Tarragona when he was very young. He founded his own company. His aunt, Lucie de Muller, married Abelé in Reims. Their son, Henri Abelé, became one of Raventós’s most important advisors. From this contact, and also because of the Catalan cork producers in the Champagne region, Raventós was able to follow all the major French champagne producers using the champenoise method of a second fermentation in the bottle. Thanks to them, he was able to create a company devoted to this goal, taking advantage of their know-how and the transfer of technology.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno