Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Falles, Haros, i Brandons: del reconeixement de la Unesco a la salvaguarda

  • Autores: Sofia Isús, Marc Ballesté, Laia Giraly, Marcel.la Andreu
  • Localización: Annals del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, ISSN 1137-0378, ISSN-e 2339-9716, Nº. 29, 2018 (Ejemplar dedicado a: L'aprofitament dels recursos naturals als Pirineu. Ibix 10), págs. 305-314
  • Idioma: catalán
  • Enlaces
  • Resumen
    • A la convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco (Namíbia, del 30 de novembre al 4 de desembre de 2015) s'incorporen les Festes del Foc del Solstici d'Estiu als Pirineus a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La candidatura inclou 63 pobles fallaires de Catalunya, Aragó, Vall d'Aran, Andorra i França.

      La UNESCO diu que el principal objectiu de la Convenció no és protegir, sinó salvaguardar. La protecció suposa erigir barreres al voltant d'una expressió determinada, aïllant-la del seu context, el seu passat i reduint la seva funció o el seu valor social. Salvaguardar significa mantenir-la viva, conservant el seu valor i la seva funció.

      S'entén per salvaguarda el conjunt de mesures encaminades a garantir la viabilitat del patrimoni cultural immaterial, entre les quals hi ha la identificació, la documentació, la recerca, la preservació, la protecció, la rpomoció, la valoració, la transmissió -sobretot a través de l'ensenyament oficial i no oficial- i la revitalització d'aquest patrimoni en els seus diferents aspectes.

      Hi ha elements locals que evidencien la necessitat d'un model de salvaguarda. Destacarem els més importants:

      - Nous pobles han recuperat o introduït la festa de les falles.

      - Hi ha localitats que aquest 2017 no celebren la festa.

      - El perill de banalització i d'una afluència excessiva de turistes.

      A més, cada sis anys s'ha de presentar un informe al Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

      Des de la càtedra d'educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus s'està promovent un model de salvaguarda, basant-se en l'anàlisi de bones pràctiques de la UNESCO. Aquest model inclou:

      1. Recerca i memòria històrica 2. Transmissió del coneixement a través de l'educació formal i no formal 3. Promoció, accés al patrimoni i activitats comercials derivades


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno