Francisco Guevara Hernández, Manuel Antonio Hernández Ramos, René Pinto Ruiz, Iliana Arias Yero, Luis Rodríguez Larramendi, Leopoldo Medina Sansón, Sergio Rodríguez Rodríguez
Se identifican los principales cambios históricos (1984-2015) en el manejo de los sistemas productivos de maíz (Zea mays L.), frijol (Phaseolus vulgaris L.) y ganadería bovina (Bos spp.) en la comunidad Francisco Villa I, aledaña a la Reserva de la Biosfera “La Sepultura” (REBISE), Chiapas, México, para encontrar puntos de entrada (oportunidades) a procesos de innovación local. Se utilizó el enfoque socioantropológico y de procesos de innovación social con la metodología de la investigación-acción. Mediante el análisis de discurso y los gráficos de tendencia de las variables estudiadas, se demostró que, con base en el análisis de cambios históricos, existen condiciones locales para emprender nuevos procesos de innovación social que pueden mejorar el desempeño de los sistemas de producción agropecuaria.
This article identifies main historical changes (1984-2015) in three farming systems: maize (Zea mays L.), beans (Phaseolus vulgaris L.), and cattle (Bos spp.) in “Francisco Villa I” community, located in the surrounding area of the Biosphere Reserve “La Sepultura” (REBISE), Chiapas, Mexico. It was conducted in order to find out entry points for subsequent local innovation processes. A socio-anthropological and social innovation approaches were used and an action research methodology for the field work was implemented. Discourse analysis and systemic graphics allowed analyzing all the field evidences. It was demonstrated that through the historical changes analysis there are local conditions to enable and undertake new social innovation processes in order to enhance the community farming systems performance.
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