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Height and inequality in Spain: a long-term perspective

    1. [1] Universidad de Jaén

      Universidad de Jaén

      Jaén, España

    2. [2] Universidad de Murcia

      Universidad de Murcia

      Murcia, España

    3. [3] Universidad de Zaragoza

      Universidad de Zaragoza

      Zaragoza, España

  • Localización: Revista de Historia Económica = Journal of Iberian and Latin American Economic History, ISSN 0212-6109, Año nº 37, Nº 2, 2019 (Ejemplar dedicado a: Inequality and well-being in Iberian and Latin American regions since 1820. New approaches from anthropometric history), págs. 205-238
  • Idioma: inglés
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Este artículo analiza la evolución de la desigualdad en el estado nutricional neto en España entre las cohortes nacidas entre 1840 y 1964. A partir de estaturas masculinas (N = 358.253) se estudia la tendencia secular del bienestar biológico y la evolución de las desigualdades antropométricas utilizando el coeficiente de variación, percentiles de estatura y categorías socio-económicas (estudiantes, alfabetizados -no estudiantes- y analfabetos). Los resultados revelan que las desigualdades nutricionales fueron muy acusadas a mediados del siglo XIX, hecho asociado al descuelgue del segmento inferior de la distribución de estaturas. Esas desigualdades disminuyeron entre los nacidos entre 1880 y 1919 y aumentaron de nuevo, aunque moderadamente, desde las cohortes de la década de 1920, conviviendo a partir los años treinta con un ciclo sostenido de incremento de la estatura. A pesar de dicho incremento, los datos sugieren que las desigualdades nutricionales aumentaron con el franquismo, afectando especialmente a las clases bajas.

    • English

      This article analyses the evolution of nutritional inequality in Spain among cohorts born between 1840 and 1964. With male height data (N = 358,253), the secular trend of biological well-being and intergenerational anthropometric inequalities are studied based on the coefficient of variation, height percentiles and socioeconomic categories (students, literate non-students and illiterate). The results reveal that the nutritional inequalities were very large in the mid-19th century. Anthropometric inequalities diminished among those born between 1880 and 1919 and increased again, although only moderately, from the cohorts of the 1920s. From the 1930s there was a cycle of sustained increase in height. Despite nutritional improvement, the data suggest that nutritional inequalities increased during the Franco regime, affecting the low-income population segments particularly.


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