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Resumen de Monitoring of the enzymatic activity of intracellular lipases of Ustilago maydis expressed during the growth under nitrogen limitation and its correlation in lipolytic reactions

M. G. Araiza Villanueva, D. R. Olicón Hernández, J. P. Pardo, H. Vázquez Meza, G. Guerra Sánchez

  • español

    En ausencia de nitrógeno, Ustilago maydis forma cuerpos lipídicos (LDs). Aunque se conoce la dinámica de estos organelos, se desconoce la identidad de las lipasas implicadas en su degradación. En este estudio se determinó la actividad de lipasa, y se identificaron las lipasas intracelulares expresadas durante el crecimiento sin nitrógeno y en YPD mediante zimogramas. Los extractos citosólicos de células en YPD exhibieron mayor actividad de lipasa. En medio sin nitrógeno no se detectó actividad de lipasa después de 24 h de cultivo, presentándose acumulación de lípidos en los LDs. Esto sugiere que estas lipasas podrían implicarse en la degradación de los LDs. En el zimograma bandas de 25 y 37 kDa, presentaron actividad de lipasa. Los extractos de células cultivadas en YPD hidrolizaron triacilgliceroles compuestos de ácidos grasos mono y poliinsaturados. Este es el primer reporte sobre lipasas citosólicas de U. maydis implicadas en la degradación de LDs.

  • English

    Under nitrogen starvation, Ustilago maydis forms lipid droplets (LDs). Although the dynamics of these organelles are known in the literature, the identity of the lipases implicated in their degradation is unknown. We determined lipase activity and identified the intracellular lipases expressed during growth under nitrogen starvation and YPD media by zymograms. The results showed that cytosolic extracts exhibited higher lipase activity when cells were grown in YPD. Under nitrogen starvation, lipase activity was not detected after 24 h of culture, resulting in lipid accumulation in LDs. This suggests that these lipases could be implicated in LD degradation. In the zymogram, two bands, one of 25 and the other of 37 kDa, presented lipase activity. The YPD extracts showed lipase activity in olive and almond oils, which contain triacylglycerols with mono and polyunsaturated fatty acids. This is the first report about U. maydis cytosolic lipases involved in LD degradation.


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