México
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The objective was to determine the effect in cut-off intervals on dry matter yield, leaf-stem ratio, protein and digestibility in situin the leaf and stem of alfalfa cv ‘San Miguelito’, in the Mexican Altiplano. Four cut intervals (3, 4, 5 and 6 weeks forspring-summer and 4, 5, 6 and 7 weeks for autumn-winter) were randomly distributed under a completely randomized experimental design, with 4 repetitions. The intervals of 6 and 7 weeks (p< 0.05), produced the highest yield of dry matter per cut with 4 393kg DM ha-1; however, they also obtained the lowest values of leaf-stem ratio (0.74), leaf and stem protein (26.9 and 11.7%) and leaf and stem digestibility (79.8 and 64.3%). In order to obtain an appropriate balance between yield and forage quality, it isconcluded that alfalfa must be harvested, at cut-off intervals of six weeks in autumn and winter, four weeks in spring and five weeks in summer
El objetivo fue determinar el efecto en intervalos de corte sobre el rendimiento de materia seca, relación hoja-tallo, proteína y digestibilidad in situ en hoja y tallo de alfalfa cv ‘San Miguelito’, en el Altiplano Mexicano. Se establecieron cuatro intervalos de corte (3, 4, 5 y 6 semanas para primavera-verano y 4, 5, 6 y 7 semanas para otoño-invierno) distribuidos aleatoriamente bajo un diseño experimental completamente al azar, con 4 repeticiones. Los intervalos de 6 y 7 semanas (p< 0.05), produjeron el mayor rendimiento de materia seca por corte con 4 393 kg MS ha-1; sin embargo, también obtuvieron los menores valores de la relación hoja-tallo (0.74), proteína en hoja y tallo (26.9 y 11.7%) y digestibilidad en hoja y tallo (79.8 y 64.3%). Con la finalidad de obtener un balance apropiado entre rendimiento y calidad del forraje se concluye que la alfalfa se debe cosechar, a intervalos de corte de seis semanas en otoño e invierno, de cuatro semanas en primavera y de cinco semanas en verano
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