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Resumen de Diazotrophic bacteria isolated from Brachiaria spp.: genetic and physiological diversity

Joao Tiago Oliveira, Gilka Talita Silva, Williane Patrícia da Silva Diniz, Everthon Fernandes Figueredo, Isaneli Batista dos Santos, Danubia Ramos Moreira de Lima, Maria Carolina Quecine, Júlia Kuklinsky-Sobral, Fernando José Freire

  • español

    Resumen Pastos del género Brachiaria spp. predomina en pasturas con suelos poco fértiles. Este escenario resalta la importancia de la asociación con microorganismos para fomentar el cultivo de plantas. Este estudio tuvo como objetivo evaluar la variabilidad genética e identificar los mecanismos de promoción del crecimiento de las plantas, in vitro, de bacterias asociadas con Brachiaria decumbens Stapf. y Brachiaria humidicola (Rendle.) Schweickerdt en Pernambuco, Brasil. Evaluamos 20 aislamientos de bacterias diazotróficas obtenidas de la comunidad de endofitas o rizosfera. Las características genéticas se determinaron mediante la secuenciación de la región 16S rRNA, lo que permitió identificar diez géneros bacterianos diferentes: Bacillus sp., Burkholderia sp., Enterobacter sp., Klebsiella sp., Microbacterium sp., Pantoea sp., Ralstonia sp., Rhizobium sp., Sinomonas sp., y Sphingomonas sp., con una especificidad del género Rhizobium sp. a Brachiaria decumbens Stapf.. Las características fenotípicas y funcionales revelaron que el 100% de las cepas bacterianas producían ácido indol-3-acético (AIA) con la adición de L-triptófano y el 60% presentaban producción de AIA independientemente de la vía de L-triptófano. También detectamos que el 70% de las bacterias aisladas poseían la capacidad de solubilizar el fósforo. El análisis de la producción enzimática reveló que el 30% de los aislados producían celulasa, 60% pectato liasa, 15% poligalacturonasa y el 30% producía amilasa. También detectamos la producción de N-acyl homoserine lactones en el 65% de las cepas bacterianas. En resumen, las plantas de B. decumbens Stapf. y B. humidicola (Rendle.) Schweickerdt interactuó con diferentes géneros de bacterias capaces de promover el crecimiento de la planta.

  • English

    Abstract Grass from the genus Brachiaria spp. predominates in pastures with low fertile soils. This scenario highlights the importance of the association with microorganisms to foster plant growth, which becomes essential to the successful establishment of this forage in such environments. This study aimed to evaluate the genetic variability and identify the mechanisms of plant growth promotion, in vitro, of bacteria associated with Brachiaria decumbens Stapf. and Brachiaria humidicola (Rendle.) Schweickerdt in Pernambuco, Brazil. We evaluated 20 isolates of diazotrophic bacteria obtained from the endophyte or rhizosphere communities. The genetic characteristics were determined via sequencing the 16S rRNA region, which allowed us to identify ten different bacterial genera: Bacillus sp., Burkholderia sp., Enterobacter sp., Klebsiella sp., Microbacterium sp., Pantoea sp., Ralstonia sp., Rhizobium sp., Sinomonas sp., and Sphingomonas sp., with a specificity of the genus Rhizobium sp. to Brachiaria decumbens Stapf.. The phenotypic and functional characteristics revealed that 100% of the bacterial strains produced indol-3-acetic acid (IAA) with the addition of L-tryptophan, and 60% presented IAA production independent of the L-tryptophan pathway. We also detected that 70% of the isolated bacteria possessed the capacity to solubilize phosphorus. The analysis of the enzymatic output revealed that 30% of the bacterial isolates produced cellulase, 60% produced pectate lyase, 15% produced polygalacturonase, and 30% produced amylase. We also detected the production of N-acyl homoserine lactones in 65% of bacterial strains. In summary, our results showed that plants of B. decumbens Stapf. and B. humidicola (Rendle.) Schweickerdt interacted with different bacterial genera capable of promoting plant growth.


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