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Causas de descontrol metabólico en atención primaria

  • Autores: Niels H. Wacher Rodarte, Mara Silva, Leticia Valdez, Miguel Cruz, Rita Angélica Gómez Díaz
  • Localización: Gaceta médica de México, ISSN 0016-3813, Vol. 152, Nº. 3, 2016, págs. 350-356
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Poor metabolic control in primary care
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      El descontrol metabólico es una constante de los pacientes con diabetes, a pesar de que existen recursos que han demostrado el logro de metas terapéuticas. Identificamos las causas de descontrol metabólico en pacientes con diabetes atendidos en Unidades de Medicina Familiar (UMF) de la Ciudad de México en el IMSS. Se analizaron 638 de 1,170 pacientes estudiados entre 2000 y 2006. Se registraron variables antropométricas, ocurrencia de infecciones, apego al tratamiento, prescripción de medicamentos, dieta, ejercicio y perfil bioquímico. La proporción de pacientes con A1c < 7% empeoró con el tiempo: de 38.9% al inicio bajó a 21.4% (p < 0.001); colesterol-LDL, de 51.9 a 12.2% (p < 0.001), y presión arterial (TA) controlada, de 35.6 a 23.3% (p < 0.001). Una dieta alta en calorías se asoció con descontrol metabólico (OR: 2.36; IC 95%: 1.34-4.13) y la intensificación del tratamiento, con A1c elevada (OR: 2.1; IC 95%: 1.14-4.14). De los pacientes fuera de meta, no se intensificó el tratamiento en 90%.

      Infecciones, incumplimiento y medicamentos que interfieren con antihiperglicemiantes no se asociaron con A1c > 7%. Las principales causas de descontrol fueron: la progresión de la enfermedad, alimentación inadecuada y no intensificar el tratamiento con oportunidad. Los programas de atención de la diabetes deberán considerar estos hallazgos para resolver estos problemas.

    • English

      Introduction: Poor metabolic control is a constant in patients with diabetes worldwide, despite resources demonstrated to achieve therapeutic targets. The object of this study was to identify causes of poor metabolic control in patients with diabetes treated in Family Medicine Clinics in metropolitan Mexico City at the Instituto Mexicano del Seguro Social. Material and Methods: We analyzed 638 of 1,170 patients studied between 2000 and 2006. Anthropometric variables, occurrence of infections, treatment adherence, medical prescriptions, diet, exercise, and laboratory results were recorded. Results: The proportion of patients with HbA1c < 7% worsened over time: from 38.9% at baseline it decreased to 21.4% (p < 0.001); LDL cholesterol decreased from 51.9 to 12.2% (p < 0.001), and controlled blood pressure from 35.6 to 23.3% (p < 0.001). A diet high in calories was associated with poor metabolic control (OR: 2.36; 95% CI: 1.34-4.13) and treatment intensification with elevated HbA1c (OR: 2.1; 95% CI: 1.14-4.14). Treatment was not intensified in 90% of patients outside targets. Infections, non-adherence, and drugs that interfere with oral hypoglycemic agents were not associated with higher HbA1c. Conclusions: The main factors associated with higher HbA1c were: disease progression, an inadequate diet, and lack of treatment intensification.

      Any program designed to improve the conditions of these patients must consider these factors. (Gac Med Mex. 2016;152:314-20) Corresponding author: Niels H. Wacher, wacherniels@gmail.com


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