Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Tenim una llengua normalitzada?: L'evolució de l'ús del valencià a les universitats públiques del País Valencià

  • Autores: Anna Muñoz Gil
  • Localización: VII Congrés Català de Sociologia i V Congrés Català de Joves Sociòlegs / Sociòlogues: llibre de resums de les sessions dels Grups de Treball, 2017, ISBN 978-84-8424-611-4, pág. 148
  • Idioma: catalán
  • Enlaces
  • Resumen
    • Per a comprovar en quina mesura la llengua valenciana es troba normalitzada al País Valencià, s’ha realitzat un breu repàs als diferents models de política lingüística que s’han desenvolupat a les universitats públiques valencianes pel que fa als objectius, formes d’actuació e importància atorgada a lallengua. L’interès d’estudiar l’evolució de l’ús de la llengua en aquestes esdevé capital ja que ocupen un lloc privilegiat en l’estructura organitzativa de qualsevol societat existent.

      La present investigació s’ha portat a terme en base a un marc teòric que ha permés obtindre una perspectiva ampla de la situació del valencià al sistema universitari públic.

      Aquest s’ha elaborat a partir del concepte de normalització lingüística enunciat per Francesc Vallverdú i Maria Teresa Cabré, aixícom de l’anàlisi de la normativa legislativa existent en tal matèria i d’informació acadèmica de diferents camps i autors/-es. No obstant, s’ha analitzat més focalitzadament el cas de la Universitat de València tant per les particularitats del seu model de política lingüística com per la disponibilitat de dades estadístiques. A través de la correlació de la variable de l’Oferta de Curs Acadèmic (OCA) en valencià amb altres quatre de tipus socioestructural, s’ha corroborat com el grau d’enteniment de la llengua i la classe social d’origen de l’alumnat esdevenen les seues variables explicatives.

      Aquest resultat fa palès que,arran la interrumpció de la transmissió lingüística iniciada per la noblesa valenciana al segle XVI i prolongada posteriorment per la burgesia, l’ús de la llengua a l’àmbit universitari es troba fortament determinat per una pertinència generalitzada a les classes populars i per un correcte enteniment de la mateixa.

      D’altra banda, l’anàlisi de l’evolució de l’OCA en valencià a les distintes universitats públiques del País Valencià reflecteix una notable desigualtat entre elles pel que fa a l’establiment de polítiques lingüístiques. A més, paral·lelament s’identifica una manca d’actuació institucional per a establir una homogeneïtzació de les mateixes que garantitze la normalització a tot el territori.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno