Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


L'agricultura social, un nou model per l'agricultura periurbana sostenible?: El cas dels parcs agraris de l'Àrea Metropolitana de Barcelona social

  • Autores: Carles Guirado González, Natàlia Valldeperas, Antoni F. Tulla i Pujol, Àngel Cebollada Frontera, Ana Vera
  • Localización: VII Congrés Català de Sociologia i V Congrés Català de Joves Sociòlegs / Sociòlogues: llibre de resums de les sessions dels Grups de Treball, 2017, ISBN 978-84-8424-611-4, págs. 126-127
  • Idioma: catalán
  • Enlaces
  • Resumen
    • El periurbà de l’AMB és una zona de conflicte permanent en usos del sòl per la demanda d’espai per a infraestructures i equipaments, essent necessari planificar àrees per a ús específic d’activitats agràries (com per exemple el Parc Agrari del Baix Llobregat, Parc Agrari de Sabadell, el Parc de Collserola o el Parc Agrícola del Vallès. Aquesta protecció dels usos del sòl ha facilitat la conservació d’explotacions agràries en l’àmbit periurbà i la creació de projectes innovadors en l’àmbit de l’agroecologia i l’agricultura social (AS).

      L’AS es defineix com un conjunt d’experiències que utilitzen els recursos locals, agraris i/o naturals, per a promoure lasalut, l’ocupació, l’empodarement de col·lectius socialment vulnerables, des de persones amb discapacitat fins a les que estan en situació de pobresa. Sent necessaris processos terapèutics, de rehabilitació, educatius o d’ocupació. Els projectes d’AS, què han experimentat un important augment en els darrers anys d’ençà de la crisis econòmica de 2008, han estat impulsats principalment per persones i entitats vinculades al moviments socials i al Tercer Sector Social (TSS), en alguns casos amb el recolzament directe o indirecte de l’administració, bàsicament local. Aquestes entitats s’orienten cap a l’ocupació de persones en risc d’exclusió social i la producció agrícola, amb principis agroecològics i fomentant el consum deproximitat, encaixant amb una manera més sostenible d’entendre la producció agrícola..

      A més, la presència d’aquestes activitats ha contribuït a la multifuncionalitat agrària i a noves estratègies de desenvolupament loca La investigació realitzada explica el procés de desenvolupament a l’AMB i a Catalunya. S’ha creat una base de dades de 150 casos, emprant recerca qualitativa i quantitativa i mètodes com el “Business Model Canvas” (BMC) i “Social Return of Investment” (SROI) per analitzar la viabilitat econòmica i el retorn a la societat d’aquestes inversions econòmiques i socials en cada projecte d’AS.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno