Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Ensenyar i aprendre la sociologia de la família i el cicle vital mitjançant el vídeo i la cultura pop

Sara Carmona Benito

  • Ensenyar i estimular estudiats de lageneració dels “mil.lenials”, socialitzats en una cultura virtual caracteritzada pel consum audiovisual és un repte per al professorat universitari educat en la pedagogia de la classe magistral. D’una banda l’ensenyament universitari necessita una nova mirada més interactiva, introduint la cultural i el llenguatge dels joves. D’una altra, estudiar sociologia significa aprendre a desenvolupar empatia per l’altre, per les altres múltiples situacions i circumstàncies de vida. En el nostre pla docent de sociologia de la família i cicle vital s’intenta donar significat a les noves situacions i realitats, així com composicions de les famílies que viuen l’era de la post-modernitat en un món globalitzat. (...).

    MARC TEÒRIC: Diferents experiències treballen les ciències socials a través de la ficció i l’audiovisual. Hem seguit la inspiració de l’antropologia i la sociologia visual, a través de les publicacions en “The sociological cinema” de Chepp, Antist i Den; els treballs de la Brenda L. Seery i la Tammy Harpel sobre la seva experiència concreta en ensenyar sociologia d ela família amb l’ús del cine pop. Experiències encara poc explotades per la sociologia catalana.

    METODOOLOGIA: Experiència en estudis de grau de sociologia amb grups internacionals d’estudiants, de diverses procedències culturals així com amb diferents disciplines i itineraris d’estudis (sociologia, economia, ADE, psicologia social...). Aules on cal gestionar una gran diversitat acadèmica i cultural i trobar objectius comuns que donin sentit i utilitat al que estudien. (...) L’audiovisual permet donar exemples concrets de conceptes, estimular la discussió a l’aula, promoure participació i interès, estimular emocions i ajudar a desenvolupar el pensament crític.

    RESULTATS: Joves participatius que han vist les pel·lícules s’han fet preguntes i han buscat dialogar-les i contestar-les. Joves que han avaluat l’assignatura dient que han entès els conceptes millor que amb la classe tradicional i que s’han sentit implicats i responsables amb moltes de les situacions i anàlisis presentades.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus