Adriana Aubert Simón, Tinka Tabea Schubert
La literatura científica ja ha demostrat que la pobresa afecta negativament a la salut de les persones, essent el limitat accés a serveis i informació sobre la salut un dels elements claus d’exclusió social en contextos marginals. L’alimentació saludable és crucial per a l’adequat desenvolupament i aprenentatge dels nens i nenes. Donat que la major part del nens i nenes a Espanya consumeixen almenys un àpat a l’escola, aquesta resulta cada vegada més important per a respondre al repte de fomentar una dieta saludable als centres educatius.
A la present comunicació ens centrarem en analitzar les contribucions que pot fer l’escola per fomentar una a la dieta saludable no només en l’àmbit escolar sinó també transferint-ho en l’àmbit de la llar. Per això ens basem en els resultats obtinguts en el projecte del Plan Nacional I+D “Actuaciones socioeducativas de éxito para la superación de la pobreza” que parteix de les contribucions realitzades en el projecte INCLUD-ED del 6è Programa Marc de recerca de la Comissió Europea, identificant actuacions educatives d’èxit.
Utilitzant la metodologia comunicativa s’ha portat a terme un estudi de cas en un barri marginal d’Espanya marcat per alts índex de pobresa i exclusió social. L’estudi de cas mostra com és possible no només fomentar una dieta saludable a l’escola sinó respondre al repte de millorar la salut de persones en pobresa del barri. Com en molts altres centres educatius, l’escola ofereix un esmorzar saludable, promou el consum de fruita i verdura alhora que limita ingredients que puguin perjudicar la salut. Però, més enllà d’aquesta important tasca en l’àmbit escolar, el foment d’aquesta dieta saludable es transfereix al context privat de les famílies. Això ho afavoreix la participació activa de la comunitat en la presa de decisions i en tots els àmbits del centre. D’aquesta manera, el diàleg promogut per l’escola amb les famílies sobre les qüestions rellevants del procés educatiu dels seus fills i filles, arriba també a plantejar la necessitat de millorar l’alimentació. L’escola, aconsegueix així superar la falta de coneixement sobre què és una dieta saludable i millorar les condicions d’alimentació de les persones del barri, sobretot garantint el dret de les nenes i nens a menjar sa.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados