Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Les noves classes mitjanes front la crisi: La precarietat viscuda

  • Autores: Sandra Obiol Francés, Juan Antonio Santos Ortega, Alicia Villar Aguilés, David Muñoz, Vicent Querol
  • Localización: VII Congrés Català de Sociologia i V Congrés Català de Joves Sociòlegs / Sociòlogues: llibre de resums de les sessions dels Grups de Treball, 2017, ISBN 978-84-8424-611-4, págs. 54-55
  • Idioma: catalán
  • Enlaces
  • Resumen
    • La crisi que va esclatar el 2007 no va afectar únicament a les franges dels assalariats més vulnerables. Va portar una multiforme gamma de factors -retallades, canvis legislatius, crisi accentuada en alguns sectors professionals i branques d'activitat-que va acabar per repercutir també en grups laborals de major qualificació, ingressos i estatus en el mercat de treball. En concret, moltes professions liberals independents van veure alterada la seua activitat. L'objectiu d'aquesta comunicació és mostrar els primers resultats d'una investigació en curs (GVA2015-055) que analitza la situació d'aquests grups ocupacionals en el context de la crisi. Les expectatives enunciades pels protagonistes han estat amarades per la precarietat.

      En aquest projecte hem seleccionat tres estudis de cas que representen bé aquesta situació de crisi de les noves classes mitjanes: el primer és el dels advocats, que han sofert canvis legislatius i retallades del sector públic que han alterat el funcionament de la seva professió; el segon, és el dels arquitectes, afectats per una dràstica reducció de la construcció i, en tercer lloc, els periodistes, immersos en canvis tecnològics estructurals i en el cas del País Valencià afectats per el tancament de Ràdio Televisió Valenciana.

      La investigació es basa en entrevistes en profunditat a professionals en actiu dels diferents perfils, centrant-nos en grups d'edat intermedis (35-50 anys) per als que l'estabilitat laboral podia considerar un èxit ja assolit, però que la crisi ha posat en qüestió.

      Els primers resultats ens ofereixen una imatge de precarietat laboral i vital significativa a més d'una percepció molt més acusada de la crisi atès que les seves expectatives laborals s'havien construït en moments de forta expansió de l'activitat laboral i econòmica.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno