Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Enquesta d'usos lingüístics a Catalunya 2013: Factors clau

Joan Solé Camardons, Carla Bruguera

  • La planificació lingüística requereix dades oficials per poder emprendre i avaluar accions en el marc de l’ús social de la llengua.

    El principal objectiu de l‘EULP 2013 és l’obtenció d’una estimació dels usos lingüístics en les relacions interpersonals, en els diversos àmbits d’ús, amb especial interès per la situació del català. Els principals espais de relació personal on s’estudien els usos lingüístics són: la família, els amics, els companys d’estudi i de feina. Altres objectius de l’enquesta són conèixer la identificació lingüística, la diversitat lingüística present en el territori, l’estudi dels components de la identificació lingüística de la població (llengua inicial, llengua d’identificació i llengua habitual), el coneixement lingüístic del català, castellà, francès i anglès, les actituds lingüístiques i l’opinió que la població té sobre l’ús present i futur del català, i com hi incideixen els canvis sociodemogràfics que està experimentant la població en els darrers anys.

    L’EULP2013, elaborada conjuntament per la Direcció General de Política Lingüística i l’Idescat, és una enquesta multicanal que possibilita als enquestats respondre el qüestionari a través de tres canals possibles de resposta: Internet (Computer Assisted Web Interview, CAWI), telefònic (Computer Assisted Telephonic Interview, CATI) i presencial (Computer Assisted Personal Interview, CAPI). Un dels reptes que afronta la planificació de la recollida de la informació multicanal és la coordinació, la seqüencialització dels mètodes i la supervisió en temps real del desenvolupament del treball de camp.

    Aquesta comunicació presenta un resum dels factors clau que la DGPL va encarregar a un grup d’experts format per estadístics, demògrafs, sociòlegs, sociolingüistes, filòlegs i altres disciplines amb l’objecte de fer un diagnòstic sobre els fets i els factors que condicionen els usos lingüístics i també sobre propostes d’orientacions sobre les polítiques lingüístiques per millorar la situació social de la llengua catalana en el marc d’un model democràtic i lingüísticament sostenible.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus