Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Anàlisi dels inscrits als cursos de català per a persones adultes: Orígens, situació actual i perspectives de futur

Carla Bruguera, Joan Solé Camardons

  • Una quarta part de la població catalana de 1 anys i més (26,6%) no té coneixements de català o són molt baixos. Especialment la nascuda fora de Catalunya podria arribar a tenir problemes de manca d’oportunitats laborals, culturals i personals a curt i a mitjà termini. Tanmateix, l’actual oferta formativa en llengua catalana, adreçada a adults, compta amb un nombre d’inscrits més baix del que inicialment es podria esperar (Fabà i Solé, 2010). Aquest treball és la primera fase d’un estudi sobre necessitats lingüístiques i d’aprenentatge de la població adulta impulsat per la Direcció General de Política Lingüística. L’objectiu principal és obtenir la informació necessària per adequar l’oferta formativa de llengua catalana a les necessitats del públic objectiu així com conèixer l’interès de la població adulta en l’aprenentatge de la llengua catalana i d’altres llengües.

    Aquesta anàlisi dels inscrits als cursos de llengua catalana per a persones adultes utilitza una metodologia quantitativa, la informació derivada de les fitxes d’inscripció dels cursos del Consorci per la Normalització lingüística (CPNL) –especialment les 45.748 fitxes del curs 2015/2016- i s’ha comparat amb les dades del públic potencial població amb baixos coneixements de català i interès per aprendre’n- obtingudes de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2013 (EULP2013).

    Els resultats mostren, a partir del 2015, una lleugera recuperació del nombre d’inscrits que atura la tendència negativa iniciada al 2010 tot i que es manté una baixa fidelització de l’alumnat. Les dades també revelen una distribució de l’alumnat desigual tant a nivell territorial com en els diversos nivells dels cursos. Aquestes distribucions també presenten diferències respecte les dades de públic potencial de l’EULP2013.

    Una de les principals conclusions és que cal aprofundir en les causes que provoquen aquests desajustaments i així poder-los corregir i satisfer les necessitats d’aprenentatge de català de la població adulta.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus